Латвия поиска преместване на Световното от Беларус


Н. Гавазов

Латвия поиска преместване на Световното от Беларус

Латвийското правителство изпрати писмо до Международната федерация по хокей на лед (IIHF) с искане да премести Световното първенство по хокей на лед  през 2021 г. от Беларус.

"Президентските избори, проведени в Беларус на 9 август 2020 г., не отговарят на международните задължения, демократичните принципи и норми на закона, приети в света, те не бяха свободни и честни. Репресивните действия на беларуските власти и използването на насилие срещу представители на гражданското общество и независимите медии нарушават признатите права на човека и демократичните принципи. Според правителството на Република Латвия подобни действия са несъвместими със стойностите на IIHF и следователно със статута на страната -домакин на Световното първенство 2021.

Във връзка с гореизложеното правителството на Република Латвия призовава за преместване на статута на главен организатор на Световното първенство по хокей на лед през 2021 г. в друга държава.

Ако ситуацията с правата на човека и свободите в Беларус не се промени и съответните решения на IIHF не бъдат взети, правителството на Република Латвия може да оттегли своите гаранции като страна -домакин на Световното първенство по хокей на лед през 2021 година", се казва в съобщение на латвийското правителство.

Напомняме, че Латвия и Беларус са съвместни домакини на Световното по хокей на лед 2021 година. Срещите трябва да се проведат в Минск и Рига.  

В момента опозицията в Беларус оспорва резултатите от изборите за президент на  страната, обвинявайки режима на Александър Лукашенко в манипулации. Вчера се създаде ново напрежение, след като в симпатизиращи на опозицията медии се появи информации, че лидерът на протестите Мария Колесникова е отвлечена от неизвестни. Тази сутрин стана известно, че същата е задържана на границата с Украйна в опит да напусне страната. Членовете на Координационния съвет на опозицията Антон Родненков и Иван Кравцов са успели да преминат в съседната държава и в момента се намират в Украйна.

  Сподели
254