НБА няма да намалява заплатите на играчите


Н. Гавазов

НБА няма да намалява заплатите на играчите

Баскетболистите от НБА ще получат пълни зпалати на 15 април, съобщава ESPN. Според източника, Лигата все още не е започнала да намалява заплатите на играчите поради пандемията от  коронавируса.

НБА и Асоциацията на играчите преговарят за намаляване на заплатите от няколко седмици поради спирането на сезона. Страните обсъждат възможността за задържане на процент по плащанията от 1 май.

Напомняме, че според колективния договор между играчите и НБА, Лигата може да удържи само 1.08 процента от годишната заплата за всеки отменен мач поради форс-мажорни обстоятелства.

По-рано НБА предложи да намали заплатата на играчите с 50 процента от 15 април поради пандемията с  COVID-19. Лигата обсъди и възможността евентуално да се запазят 25 процента от заплатите на баскетболистите, ако редовният сезон бъде отменен. Поради спирането на първенството,  НБА намали заплатите на ръководителите на лигата с 20 процента.

Редовният сезон на НБА бе спрян за неопределено време през март, след като центърът на Юта Руди Губер даде положителен тест за коронавируса COVID-19. След това баскетболистът даде 500 000 долара във фонд за борба с коронавируса. Примерът му бе последван от десетки негови колеги, а всички клубове от НБА подеха благотворителни кампании.

  Сподели
147