Разработват планове за преместване на Игрите


Н. Гавазов

Разработват планове за преместване на Игрите

Организаторите на Олимпийските игри в Токио започнаха да разработват планове за преместване  на Олимпиадата. По-рано отделните  национални олимпийски комитети и длъжностни лица апелираха към МОК с искане да се преразгледа позицията за провеждане на Игрите на фона на пандемията от  коронавирус COVID-19.

"Накрая ни помолиха да проведем симулация в случай на забавяне. Ние разработваме алтернативни планове - планове B, C, D - като вземаме предвид различните условия на преместването“, заяви анонимен източник от Организационния комитет.

По-рано японското правителство и МОК спориха, че Олимпиадата ще се проведе навреме и в пълен обем. Тосияки Ендо, който е вицепрезидент на организационния комитет за Олимпийските игри през 2020 г. в Токио, настоява за състезания през юли.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че организацията обмисля различни сценарии за Олимпиадата, но не се ангажира да отмени състезанието четири месеца преди началото им. Президентът на IAAF Себастиан Коу смята, че решението за игрите трябва да бъде взето съвсем скоро.

Стартът на Олимпийските игри е насрочен за 24 юли. Състезанията ще продължат до 9 август.

В световен мащаб над 300 хиляди души бяха заразени с COVID-19. Вирусът доведе  до смъртта на 11 хиляди души.

  Сподели
171