Станаха известни първите детайли от авиокатастрофата с Брайънт


Н. Гавазов

Станаха известни първите детайли от авиокатастрофата с Брайънт

ESPN съобщи за първите подробности от разследването на катастрофата, при която загина известният баскетболист Коби Брайънт.

Преди катастрофата хеликоптерът рязко е набрал височина. Непосредствено преди катастрофата пилотът информира диспечерите на въздушното движение за намерението си да се издигне и да преодолее слой с ниско облачно покритие.

В неделя в 9:06 местно време вертолетът на Брайънт излетя от летище "Джон Уейн", на път за академията на легендата. В 9:47 е постъпил първият сигнал за катастрофата.

Няколко минути преди инцидента диспечерът  на въздушното движение е казал на пилота, че той "лети много ниско, за да проследи полета" - в хълмист терен радарите не работят на ниска височина. В същото време задължително е била нужна помощ от земята заради  гъстата сутрешна мъгла.

Диспечерите  са предупредили  пилота за лоша  видимост в района на Бурбанк - северните предградия на Лос Анджелис - и дават разрешение да следва посочения маршрут. След като се насочва на север по Федерална магистрала № 5 и след това на запад по магистрала Вентура, около 9:40 хеликоптер зави на югоизток и набрал височина над 600 метра над морското равнище. След това е започнал  да пада и се удря в хълм на височина около 420 метра. В този момент скоростта му е била около 300 километра в час, а вертикалната скорост на падане е достигнала  20 метра в секунда.

Коби използва частен хеликоптер още откакто играеше за Лос Анджелис Лейкърс. Брайънт приключи кариерата си през 2016 година. Той е 18 кратен участник в Мача на звездите на НБА и пет пъти шампион на НБА. Коби бе първият гард в историята на НБА, който игра  в 20 поредни сезона. През цялата си кариера от 1996 до 2016 г. Брайънт игра за Лос Анджелис Лейкърс.

  Сподели
127