Русия може да проведе своя Олимпиада


Н. Гавазов

Русия може да проведе своя Олимпиада

Председателят на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко заяви, че страната може да проведе собствена Олимпиада в отговор на решението на ВАДА да изхвърли Русия от световния спорт заради допинг скандала.

Напомняме, че ВАДА лиши Русия от право на провеждане на международни турнири, а също така забрани на руски спортисти да се състезават на Олимпийски игри и Световни първенства под флага на родината. До това решение се стигна след като станаха известни факти и доказателства за системна употреба на допинг от страна на руските спортисти, както и активната държавна политика в това отношение.

Вместо да си посипят главата с пепел и да се отнесат отговорно и с разбиране към санкцията, тези дни редица руски политици обвиниха ВАДА в заговор срещу Русия, а медиите в страната активно тиражират версията за международен и англосаксонски заговор, целящ да унищожи руския спорт. Очевидно е, че режимът на Путин по всякакъв начин се опитва да манипулира обществеността и да прехвърли проблема там, където той не съществува.

Третият човек в държавата не прави изключение от общата истерия.

"Това решение само показва колко голяма е кризата на институциите в световния спорт. Нашият отговор на удара може да стане в организирането и провеждането на свои Игри. Всички руски спортисти знаят химна на страната си и ние не искаме да участваме на международни състезания под неутрален флаг. Аз считам, че Русия има потенциал да проведе своя Олимпиада", заяви Матвиенко.

  Сподели
166