Русия е на крачка да бъде изключена от Игрите в Токио


Н. Гавазов

Русия е на крачка  да бъде изключена от Игрите в Токио

Световната антидопингова агенция (ВАДА) отново се противопостави на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) във връзка с доказаното  манипулиране на данни от Московската антидопингова лаборатория.

ВАДА предложи РУСАДА  да бъде лишена от статут на отговорност, което пък ще означава изключване на Русия от участие на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Напомняме, че употребата на допинг от руските спортисти и манипулирането на данните се превърна в държавна политика на Руската Федерация през последната година, заради което десетки руски състезатели загубиха медалите си и бяха дисквалифицирани за различни срокове, а Русия бе изключена от участие в редица международни състезания.  През октомври избухна нов скандал, след като ръководителят на руската агенция Юрий Ганус призна за подмяна на данните от Московската антидопингова лаборатория.

По-рано се съобщаваше, че поради проблеми със статута на РУСАДА Русия може да бъде лишена от възможността да играе на Евро 2020, въпреки че един от градовете домакини на турнира е Санкт Петербург.

Олимпиадата в Токио ще започне на 24 юли и ще продължи до 9 август.

  Сподели
151