Пореден допинг-скандал в руския спорт


Н. Гавазов

Пореден допинг-скандал в руския спорт

Руската фигуристка Александра Кошевая бе дисквалифицирана за две години за нарушаване на антидопинговите правила. Това беше съобщено на официалния уебсайт на Международния кънки съюз (ISU).

Нарушаването на правилата е регистрирано по време на Универсиадата в Красноярск. Срокът за дисквалификацията  на 19-годишната  спортистка  се брои от 7 март 2019 г.

Руската федерация по фигурно пързаляне (FFKKR) трябва да възстанови на ISU разходите за разследването и разходите на лабораторията за допинг тестове.

Кошевая в двойка с Дмитрий Бушланов спечели бронзовия медал на Универсиадата в конкуренцията на спортни двойки. Правилата на Международната университетска федерация по спорт (FISU) предвиждат анулиране на резултатите в случай на нарушаване на антидопинговите правила.

Напомняме, че употребата на допинг придоби огромни мащаби в руския спорт, след като през последните години гръмнаха няколко големи скандала, включително стана ясно, че Русия е превърнала употребата на допинг в спорта в държавна политика.

Само преди няколко дни в употреба на допинг бяха хванати лекоатлетите Роман Малеев и Андрей Лещенко, а тежкоатлетите Даря Таранишина и Павел Турий бяха наказани за четири години за употреба на допинг. В края на миналия месец пък руската биатлонистка Маргарита Василева бе дисквалифицирана за 18 месеца за това, че три пъти се е укрила от допинг-офицерите. Тя се закани да обжалва наказанието в Спортния арбитражен съд и съответно руската пропаганда надълго и нашироко облъчваше с информацията, че рускинята несправедливо е наказана и е част от заговор. През уикенда обаче се разбра, че Василева се е отказала от обжалването по съвет на адвокатите си.

  Сподели
156