НБА се готви за намаление на заплатите заради Китай


Н. Гавазов

НБА се готви за намаление на заплатите заради Китай

Най-малко пет клуба от НБА са разработили алтернатива на сегашните заплати на играчите в случай на сериозно намаляване на тавана на заплатите през сезон 2020/21, съобщи Yahoo Sports. Според изданието, предвижда се понижаване на възнагражденията с 10-15% и е причинена  от ситуацията, която се разви  между НБА и Китай.

През миналия месец НБА пусна съобщение, което проектира таван на заплатата от 116 милиона долара за следващата година. Тази сума е със 7 милиона повече от тази година.

Спад с 10-15% ще бъде еквивалентен на намаление на тавана на заплатите със сума в диапазона от 11,6-17,4 милиона долара. По този начин това намаление ще се отрази на условията на максималните договори, които съставляват 25-35% от общия брой споразумения. Това ще се отрази и на договорите с новодошлите: увеличение или спад на заплатите зависи от това колко се променя таванът на заплатите.

Към днешна дата само осем клуба са предвидили  свой таван на заплатите за лятото на 2020 година. Тези суми варират от 16,4 до 78 милиона долара. Спад от поне 11 милиона долара ще доведе до това, че някои клубове трябва да се откажат от сериозни разходи през следващото лято.

Напомняме, че НБА попадна  в международен скандал, предизвикан от публикация в Twitter от генералния мениджър на Хюстън Рокетс Дарил Мори. Функционерът подкрепи протестиращите в Хонконг с туитър. Само 24 часа след този туит китайските марки започнаха да се отказват от работата си с Асоциацията, включително отказа да излъчват редовни мачове за сезона.

Ситуацията се влоши от публикацията на китайския бизнесмен Джо Цай, който през тази година стана собственик на Бруклин. Той защити Китай, напомняйки факта, че Поднебесната империя дълги години е била под влияние на Великите сили и сега има право на своя пълна независимост и контрол над всички свои територии.

Tecent веднага обяви, че няма да излъчва мачове на Рокетс, но малко по-късно стана ясно, че компанията обмисля прекратяване на 1.5-милиардния договор за показ на мачове от НБА на територията на Китай. Към момента пазарът в най-многолюдната страна в света носи на НБА 4 милиарда долара, но той може да бъде загубен, ако компаниите, излъчващи срещите от силното баскетболно първенство на планетата решат да прекратят договорите с НБА.

Новият сезон на НБА ще започне на 22 октомври.

  Сподели
266