Кардиохирургът на Шуми: Не правя експерименти


Т. Михайлов

Кардиохирургът на Шуми: Не правя експерименти

В интервю пред италианския вестник "Ла Република“, известният френски кардиохирург д-р Филип Менаш, който оперира Михаел Шумахер в началото на септември в парижка болница, отрече да е провеждал каквото и да е било експериментално лечение на германеца:

"Не върша чудеса. С моя екип не правим никакви експерименти, това е гнусен термин, който не съответства на визията ми за медицината.“

Лечението с трансфузия на стволови клетки, което френският специалист провежда е приключило експерименталната си фаза още преди 2 години. Д-р Менаш коментира и голямото публично внимание, което екипът му получи покрай присъствието на Шумахер в болницата:

"Имаше бум на внимание към нашето отделение, но вече всичко се нормализира. Много хора ме търсят, но им обяснявам, че не съм използвал никакви експериментални терапии. В последните 20 години има голям напредък по отношение на терапията със стволови клетки, но все още знаем твърде малко“.

Кардиохирургът не даде никакви подробности относно състоянието на бившия световен шампион във Фурмула 1. Такава е и политиката на семейството му, което не публикува информация за Шуми след инцидента, който той претърпя по време на ски-ваканция във френските Алпи на 29 декември 2013 г.

  Сподели
363