Русия отново може да бъде изключена от Олимпийските игри


Н. Гавазов

Русия отново може да бъде изключена от Олимпийските игри

Русия е заплашена от нова олимпийска забрана, след като Световната антидопингова агенция (WADA) установи, че данните, които страната предаде по допинг скандала, съдържат несъответствия и са манипулирани.

Предоставянето на информация от Московската лаборатория стана  ключовото условие при възстановяването на правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

Но, ако бъде доказано, че Русия е манипулирала част от данните, РУСАДА е под заплаха лицензът й да бъде отнет отново едва година след вдигането на забраната. Подобен сценарий вероятно ще накара Световния олимпийски комитет да изключи страната от Олимпийските игри в Токио догодина.

WADA бе поставена под остри критики заради решението си да възстанови правата на РУСАДА, макар и условно. Недоволството се засили, след като Русия не спази срока до 31 декември да осигури достъп до данните от Московската лаборатория, касаещи взети проби между 2011 и 2015 г.

Напомняме, че по-рано разследващите журналисти на германската телевизия ARD Хайо Зепелт и Ник Бътлър сигнализираха, че Русия  е манипулирала данни от лабораторията.

РУСАДА вече остана без права през 2015 г., когато Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг. Впоследствие страната не получи достъп до игрите в Пьонгчанг през 2018 г., като спортистите й се състезаваха под неутрален флаг.

  Сподели
125