Димитров прекърши Федерер и е на полуфинал в US Open 2019


Н. Гавазов

Димитров прекърши Федерер и е на полуфинал в US Open 2019

Григор Димитров се класира за полуфиналите на US Open 2019.  Българинът в пет сета победи Роджър Федерер, който до момента имаше седем победи от седемте срещи между двамата. Двубоят продължи 3 часа и 17 минути и резултатът в отделните сетове се движеше както следва: 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 за Григор.

За класиране за финала българинът ще спори с Даниил Медведев, който снощи се наложи над Стан Вавринка с резултат 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 6:1. Двубоят между двамата е на 6 септември от 18:00 часа българско време.

Федерер започна първи и с косо подаване взе първите точки в мача. Последва още един мощен първи и 30:0 за швейцареца. При 30:15 Димитров на два пъти не успя да поеме и Роджър поведе с 1:0. В тези минути ветеранът активно използваше силният си начален удар. При 4:2 Гришо можеше да обърне гейма, справяйки се с няколко резки удара на опонента си, но в крайна сметка допусна грешка. Двамата си размениха по един гейм, за да се стигне до последния, където българинът не издържа и остана на нула, давайки сета на Федерер.

Мачът напълно оправда предварителните очаквания за пълно преимущество на Роджър. Димитров обаче се върна, с лекота вземайки първия гейм. Във втория гейм се появиха първите проблеми в подаването на Федерер, а при 15:30 българинът имаше шанс да изпревари съперника си, но топката попадна в мрежата. След ас и отличен първи Роджър взе гейма. Отговорът на българина дойде в третия гейм, в който съперникът не взе точка. Същото обаче се случи в четвъртия гейм, но с обратен знак. Петият гейм бе много оспорван, а подаването помогна на българина. Шестият гейм се получи драматичен – при 15:15 последва ас на Федерер, но след това швейцарецът сбърка с форхенда. Стигна се до брейк-понт за българина и 4:2 за Гришо. Българинът с класа и раздаване на корта взе и седмия гейм, но не успя да развие успеха си в следващите два гейма, които бяха спечелени от Федерер с плътен удар и техника. Швейцарецът изпусна шанса си в десетия гейм – Гришо извади топката в аут, но веднага след това Роджър удари мрежата. Последва изравняване на Димитров, а в завързалата се престрелка от задната линия победител излезе българинът – 6:4!

Третият сет започна равностойно, но след това Федерер прибави. При 3:3 Гришо сбърка с форхенда, но след това швейцарецът започна отлично да подава, а българинът не се справи с резкия удар на съперника. Роджър във великолепен стил се справи с втория брейк, макар че преди това трябваше да спасява свое подаване. В крайна сметка 2:1 сета за Федерер.

Четвъртият сет се оказа много драматичен. Двамата съперници изпуснаха невероятно количество брейк-понтове в края – отначало Димитров не реализира седем скрити сетбола при 4:2, а след това Федерер изпусна пет брейк-понта, когато Гришо подаваше. При последния гейм Роджър водеше играта, но бекхендът му попадна в мрежата. След това не се получи обратния крос на швейцареца от хафкорта – топката излетя от линията и 6:4 за Димитров!

Преди тайбрека Роджърс извика медицинския екип, който изведе швейцареца в помещенията под трибуните за оказване на помощ. Така и не стана ясна причината за това, но след пет минути Федерер се върна на корта.

Първият гейм започна с грешка на Роджър, след това подаването му помогна, последва отличен  удар от линията и 30:15 за Федерер. Последваха обаче три грешки на швейцареца и 1:0 за Гришо. Вторият гейм бе изцяло за българина, който остави съперника си на нула. В третия гейм при 30:30 швейцарецът допусна първата си двойна грешка в мача, последва удар в мрежата и гейм за Григор – 3:0! Димитров с лекота взе и четвъртия гейм – Федерер грешеше при приема и като цяло нищо в играта на швейцареца не вървеше.

Грешки на българина позволиха на Федерер да вземе петия гейм, но след това Гришо уверено взе своя гейм. В седмия гейм българинът остана на нула.

В осмияя, решаващ гейм, Димитров започна уверено за 15:0. Последва 13-та непринудена грешка на Роджър и 30:0 за Гришо. При тройния мачбол Федерер тръгна на риск, но сбърка с бекхенда и край! Първа победа на Димитров над великия Роджър и един от най-големите успехи на българина в кариерата.