Рио купил Игрите през 2016-та


Н. Гавазов

Рио купил Игрите през 2016-та

Подкуп от 2 милиона долара е помогнал  Рио де Жанейро да бъде избран за домакин на Олимпийските игри през 2016-та година. Това заяви пред съда бившият губернатор на града  Сержио Кабрал.

 "Казах на президента на Бразилския олимпийски комитет Артур Нузман, че няма да се намесвам пряко в случая и ще уредя въпроса чрез посредник. Малко по-късно взех парите, които ми трябваха, за да бъдат купени тези гласове. Парите бяха изтеглени от сметка, която лично управлявах", заяви Кабрал.

Даването на подкупа е било уредено от бившия председател на Международната федерация по лека атлетика Ламин Диак. Посредникът е разпределил сумата сред деветима членове на Международния олимпийски комитет.

 Бившият губернатор на Рио де Жанейро е в затвора от края на 2016 г., когато бе признат за виновен за няколко случая на корупция по време на мандата му между 2007 и 2014 г.

 Според Кабрал,  бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва и бившият кмет на Рио Едуардо Паеш са знаели за купуването на гласовете, но не са участвали нито в уговарянето, нито в плащането на подкупа.

  Сподели
411