"Монца" се нуждае от 100 милиона за реконструкция


Н. Гавазов

Пистата "Монца" се нуждае от инвестиция от около 100 милиона евро, за да извърши реконструкция и по този начин да удължи договора си със собственика на Формула 1 Liberty Media.

През 2022 г. пистата ще стане на 100 години и нейните собственици искат да подобрят своята инфраструктура. Това все пак изисква одобрението на властите в региона на Ломбардия.

"Ще намерим парите по някакъв начин", цитира La Gazzetta dello Sport думите на Анжело Дамиани, който е президент на националния италиански автоклуб ACI, притежаващ контролен дял в Sias, който управлява пистата.

Трябва да се отбележи, че пистата "Монца" трябва да разшири подземните проходи, да подобри трибуните, а също така строителните мениджъри искат да възстановят оригиналната конфигурация на завоя Лесмо 2, който през 1994 г. бе преустроен заради катастрофата на Айртон Сена. Маршрутът Монца ще бъде разширен до исканите от  FIA 12 метра.

През 2019 г. изтича договора между "Монца" и ФОМ за провеждане на Гран При на Италия, а през 2020 г. изтича договорът на Sias с ръководството на Ломбардия и общините Милано и Монца. Те регулират работата на пистата, която се намира на територията на исторически парк.

Източник от ACI заяви, че в момента Ломбардия е отпуснала 15 млн. евро за реконструкцията на автомобилния обект.

  Сподели
454