Свитолина отказа да играе в Москва по политически причини


Н. Гавазов

Свитолина отказа да играе в Москва по политически причини

Украинската тенисистка Елина Свитолина отказа да участва на турнира Moskow River Cup по политически причини. Напомняме, че по-рано през седмицата спортистката обяви, че няма да се състезава в Русия, а ще остане в Киев, където ще се подготвя за US Open.

Организаторите на Moskow River Cup съобщиха, че Свитолина е подписала контракт за участие в турнира още през декември миналата година и е била главната звезда в състезанието, отчитайки рейтинга на украинката във WTA.

"Броят на звездите в първия етап започваше с Елина Свитолина. Имахме подписан договор, но преди известно време станаха известни всички причини от политически характер, които повлияха на отбора на Елина и семейството и да не лети до Русия. Ние много съжаляваме за това решение. Разбира се, ние ще се радваме да я виждаме тук в бъдеще и ще се постараем да обезопасим нейната сигурност на най-високо ниво. Но тази година стана каквото стана", заяви директорът на Moskow River Cup Александър Островски.

Министърът на младежта и спорта на Украйна Игор Жданов обаче подкрепи решението на тенисистката да не пътува до Русия.

"Само мога да подкрепя решението на Елина Свитолина да не участва на комерсиалния турнир по тенис в Москва. Винаги има нещо по-голямо от парите. Респект", написа Жданов на страницата си във Фейсбук.

Напомняме, че през 2014 година Русия незаконно анексира Кримския полуостров от Украйна, с което едностранно наруши Договора от Будапеща от 1994 година. Това влоши отношенията между Русия и Украйна и доведе до налагане на санкции върху Русия от страна на демократичните държави.

  Сподели
454