Анти-допинг семинар ограмоти начинаещите спортисти


В. Мухарски

Анти-допинг семинар ограмоти начинаещите спортисти

От 12 до 16 март в София се проведе анти-допинг семинар "Само спорт"/ Just sport"/, организиран от Асоциацията за развитие на българския спорт/АРБС/, каза на пресконференция в Пресклуб "България" председателят на Асоциацията Йоанна Дочевска. Тя уточни, че  целта на семинара е била да ограмоти начинаещите спортисти и младите хора, които ползват спортни и фитнес центрове  и да им предостави необходимите данни  за възможни негативни ефекти  върху физиката им при употребата на различни препарати и хранителни добавки. Бе подчертано, че използването на някои препарати за натрупване на мускулна маса може да доведе  в бъдеще до тежки сърдечни проблеми, заболявания на черния дроб и др.

Дочевска заяви, че обучителното събитие бе логично планирано, за да се премине през максимално широка сфера на информация, като в първите два дни експертите от Националния андидопингов център представиха основните  политики и дейности, които центърът реализира, методите на превенция и контрол. В третия ден представители на Българската асоциация за здраве и фитнес представиха резултатите от реализиран проект в сферата на употребата на забранени субстанции във фитнес центрове и интересни кампании, които са реализирани в Европа.  В четвъртия ден на семинара участниците са имали възможността да разгледат нормативната уредба в България, която касае употребата на допинг и хранителни добавки и да дадат предложения за оптимизацията на тези документи с оглед на опита, който имат от практиката.

Резултатите от семинара бяха представени на кръгла маса, която бе в петък, 16 март и в която участваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-ректорът на НСА проф. Татяна Янчева, изпълнителният директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Заркова, представители на Регионалното управление  на образованието в София, на конфедерацията "Защита на здравето", на Академията на МВР и на различни спортни организации.

Участниците в семинара са обсъдили с министър Кралев своите идеи за борба срещу допинга в спорта за всички. В дебатите е станало ясно, че повечето от техните предложения са включени в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който предстои да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание.

Министър Кралев е подчертал, че обучението е единственото оръжие срещу забранените и опасни за здравето субстанции.

Йоанна Дочевска заключи, че след проведения семинар ще бъде създадена мобилна апликация, в която ще бъдат включени  здравословните фитнес центрове и експерти, приели идеята за чист спорт.

  Сподели
230