Най-елитните борци в света ще участват в турнира Дан Колов-Никола Петров


В. Мухарски

Най-елитните борци в света ще участват в турнира Дан Колов-Никола Петров

Над 500 състезатели от 32 държави ще се включат в престижния турнир по борба “Дан Колов – Никола Петров", който ще се проведе  в столичната зала “Асикс Арена"  от 21 до 25  март, каза на пресконференция в Пресклуб "България" президентът на БФ Борба Христо Маринов. В състезанието ще участват много силни борци, тъй като за много страни турнирът ще бъде последна проверка преди  Европейския шампионат, който ще започне в последната седмица на месец април в Каспийск, Русия, а повечето отбори ще определят съставите си именно в България.

“Очертава се силен турнир. Имаме записани над 500 състезатели от 32 страни, като повечето водещи нации имат представители. Ще бъде добра проверка за това на какво ниво сме. Ще участваме с почти всичките ни водещи борци и ще видим докъде сме стигнали с подготовката за европейското първенство", каза пред репортерите Христо Маринов.

В класическия стил българският отбор ще участва с 20 състезатели, но от списъка липсват едни от най-изявените борци през последните години Иво Ангелов и Елис Гури, които  се подготвят с отбора. Световният и европейски шампион от 2013 г.  Ангелов е с разредена програма и съхранява сили за европейското първенство, докато Гури все още не е решил дали да се бори в категория до 97 кг, или до 130 кг.

“Продължаваме лагера в Тетевен, където има много чуждестранни отбори. Всичко върви добре, но имаме и някои контузии. За втори път ще участваме в състезание при новите правила с партер и тепърва предстои да видим как ще ни се отрази това. Чужденците, които са на лагер в България,  ще останат с нас и след този турнир, за да се подготвят за европейското първенство", заяви старши треньорът на борците от класическия стил Армен Назарян.

При състезателите в  свободния стил отсъства Михаил Ганев, който е пред отказване от активния спорт. Старши треньорът националния  отбор Серафим Бързаков все още не знае дали световния шампион от 2010 г. ще продължи да се бори. “Дори и да го направи, едва ли ще бъде за повече от няколко турнира. Отборът ни е доста млад и почти изцяло обновен. Поради травма ще почива Георги Вангелов, а за Али Умарпашаев ще преценя преди самите схватки. Направихме лагер с някои други отбори и съм доволен от подготовката".

Бронзовата олимпийска медалистка от Игрите в Рио 2016 Елица Янкова няма да се бори в състезанието за жени, тъй като е претърпяла операция през декември и нейното лечение ще продължи още няколко месеца.

“От състезателките, които са в националния отбор, единствено Елица Янкова няма да участва, тъй като претърпя операция. На нея не може да се разчита преди Световното първенство, но и за тогава шансовете за участие са много малки", сподели старши треньорът на националния отбор жени  Петър Касабов и добави: “Най-силните чуждестранни отбори уважиха нашия турнир и почти всички ще определят съставите си за европейското първенство в България. Конкуренцията ще бъде много силна, но нашите момичета са амбицирани да се представят по най-добрия начин".

Генералният секретар на БФ Борба Валентин Райчев поясни, че поради големия брой на участниците схватките ще се проведат на четири тепиха. Във всяка категория състезанията ще бъдат по два дни, като в първия ден са квалификациите, а във втория – финалните схватки.

Официалното откриване на 56-ия турнир "Дан Колов-Никола Петров" е в четвъртък от 16.00 ч., а след това ще бъде представен специалният албум за Армен Назарян.

  Сподели
199