Катар е купил домакинството на Световното по лека атлетика? (анкета)


Н. Гавазов

Катар е купил домакинството на Световното по лека атлетика? (анкета)

Представители на катар са превели около 3.5 милиона долара на сина на бившия президент на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Папе Масат Диак за предоставяне на правата за провеждане на Световното първенство по лека атлетика през 2019 година.

Според източника на информацията, която е неофициална, на 13 октомври и на 7 октомври 2011 година катарският инвестиционен фонд Qatar Sports Investments е осъществил два парични превода на стойност 3.5 милиона долара към компанията Pamodzi Sports Consulting, за която се знае, че е свързана с Диак.

През ноември 2014 година катар бива избран за страна-организатор на Световното през 2019 година, което ще се проведе в периода 28 септември - 6 октомври.

През януари тази година Папа Масат Диак бе отстранен от всякаква дейност, свързана с леката атлетика и обявен за международно издирване. Той е заподозрян и за пране на пари.

Бащата Ламин Диак пък напусна ИААФ през август 2015 година. Той бе обвинен от Всеруските федерации за лека атлетика в укриване на положителните резултати от допинг-тестовете на руските спортисти.

 

  Сподели
139