Да оставиш ШЛ без Ел Класико или как Юве повали Реал


Н. Гавазов

Да оставиш ШЛ без Ел Класико или как Юве повали Реал

Какво може да се очаква от Реал, щом за 180 минути успя само да разсмее Буфон? Това е част от появилия се фолклор в социалните мрежи след снощния мач-реванш между Реал Мадрид и Ювентус. Разбира се, голяма е съблазънта да напишеш нещо критично след провала на големия фаворит. Но по-същата логика бихме задали въпроса: какви претенции може да предявим към Ювентус, щом този отбор игра просто, солидно, достатъчно внимателно тактически и успя да вкара гол в повече от своя противник?

FUTBOL TV благодари на снощните съперници за емоциите, които ни накараха да преживеем и изказва своите поздравления към италианския отбор, който след 12 години отново ще играе финал в Шампионска лига.

Още след първия съдийски сигнал стана ясно, че домакините са изправени пред голям проблем в лицето на "бианконерите". Гостите започнаха силно, залагайки на атаката, опитаха се да изострят играта отпред, а отзад бяха уверени и спокойни. В същото време домакините показаха много нервност и не приличаха на едно цяло. Тези претенции към "белите" може да предявим за всичките 90 минути на реванша.

Към средата на полувремето нещата започнаха да се успокояват, а гостите нарушиха тактическата си дисциплина, ненужно разкъсвайки линиите при атаките. Това позволи на Бензема, Роналдо и Бейл повече свобода - французинът сам създаде положение и лично го пропиля, португалецът стреля покрай гредата, а уелсецът направи две добри включвания, създавайки напрежение в наказателното поле на противника.

Ключовият момент обаче дойде, когато топката попадна в Хамес Родригес. Както обикновено, колумбиецът нищо не успя да измисли, но за това пък падна.

Така Реал изведнъж придоби преимущество и получи комфорт. Комфорт, защото сега вече "бианконерите" трябваше да реагират, да тръгнат напред с големи сили, а това даваше пространство за пробиви на тримата нападатели - нещо, от чиято липса страдаха цял сезон. Вероятно тук някъде испанските фенове са потривали доволно ръце и най-вече Анчелоти, усещайки как отборът му се насочва към 11-та...

Проблемът за "белите" е, че не вкараха втори гол, а полувремето свърши много бързо, което позволи на гостите да преценят възможностите си в нападение и да коригират поведението си.

Тук трябва да поздравим Алегри и неговите играчи за корекциите на почивката и за това, че не изпаднаха в паника. Първо, специалистът премахна ромба в средата на терена, заради който Реал получи преимущество по фланговете в лицето на Марело и Карвахал. Второ, гостите почти се доближиха до схема 4-4-2, която е удобна за използване на пространствата зад гърба на тичащите напред крайни защитници и трето, ясно се видя, че Погба, Видал и Маркизио получиха за задача да играят с повече внимание и по-агресивно към фланговете. По този начин тази част от терена престана да бъде полигон за развръщане на мадридската лека техника, а учудващото е, че Анчелоти не реагира по никакъв начин на това, оставяйки Кроос в средата абсолютно сам. При изравнителния гол всички обърнаха внимание на това, че Погба се справи с Рамос, че Варан не прояви активност, а Мората действа хладнокръвно. Но преди всичко това да се случи, заплахата дойде от десния фланг, от Видал.

След това попадение торинската защита запази своята компактност и забележете: домакините не успяха да проведат нито една качествена позиционна атака, завършваща с проникващо подаване и изстрел към Буфон. Преминаването на гостите към игра с трима централни защитника пък съвсем отчая домакините, а още по-трудно е когато и Роналдо не играе добре, което само подпомогна играта на солидния Ювентус.

Няма да разсъждаваме над това, че Тони Кроос отстъпва на Шаби Алонсо в опорната зона, че Иско е по-слаб от Лика Модрич, а Хамес дори не може да се доближи до идеите на Анхел Ди Мария - това са проблеми на мадридчани.

Факт е, че Ювентус, който дори не игра на своя предел, проведе два стабилни мача с Реал и напълно заслужено се класира за финала. Барселона е отбор от друга планета, но не бързайте да слагате кръст на "бианконерите", защото между двата финалиста има едно общо нещо, което ни дава повод да очакваме интрига в последния мач от главния европейски клубен турнир. Докато Реал и Байерн влошаваха играта си към края на сезона, то торинци и каталунци поправяха собствените си грешки и ставаха все по-силни. Какво ще се случи на финала? Това вече е друга история, на която скоро ще се насладим.

ВИДЕО

 

  Сподели
280