Реал Мадрид - Ювентус: Испанците няма да могат да променят историята


Н. Гавазов

Реал Мадрид - Ювентус: Испанците няма да могат да променят историята

Реал Мадрид - Ювентус
Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид
Дата: 13.05.2015г.
Час: 21:45
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

Мачът-реванш от полуфиналите на Шампионска лига между Реал Мадрид и Ювентус предизвиква небивал интерес, след като първата среща между двата тима в Италия остави повече въпроси, отколкото отговори. Преди седмица повечето специалисти определяха за фаворит именно испанския колектив, като много почитатели на футбола бяха на мнение, че Реал още в първия сблъсък ще успее да удържи победа.

На практика се получи нещо съвсем друго. Ювентус мощно започна мача в Италия и успя достатъчно бързо да открие резултата. Възпитаниците на Карло Анчелоти изравниха в 27-та минута и започнаха да действат по-уверено. "Бианконерите" пък се стараеха да хващат съперника си на контраатаки и при една такава получиха дузпа, която Карлос Тевес материализира в гол. След това домакините имаха повече и по-добри положения за гол, но липсата на концентрация в завършващата фаза остави резултата непроменен.

Оттогава двата съперника изиграха по един мач в националните си първенства. Реал Мадрид бе на крачка да загуби домакинството си на Валенсия. Равенството 2:2 освен, че предизвика освиркванията на трибуните, но на практика изхвърли столичани от борбата за титлата в Примера дивисион. Отчитайки факта, че "белите" излетяха и от Купата, единствената възможност за спечелване на трофей през сегашната кампания остава Шампионска лига.

Ювентус отдавна не решава някакви задачи на вътрешната сцена. Колективът на Масимилиано Алегри предсрочно защити титлата си и това позволява на торинци да се съсредоточат върху главния клубен турнир на континента. Именно с тази мисъл "бианконерите" проведоха мача си с аутсайдера Каляри, дарявайки точка на островитяните, които едва ли са мечтали за подобен подарък в началото на сезона.

Домакините са без Модрич, Медран и Кедира. Добрата новина е завръщането на Бензема и Кроос. Немецът вероятно ще започне титуляр, а от изказването на Карло Анчелоти преди мача става ясно, че французинът трудно ще разчита на място в стартовия състав.

Гостите не могат да използват контузените Асамоа, Мароне, Ромуло и Касерас. Добрите новини тук са свързани със завръщането на Погба, който заедно с Пирло и Маркизио ще действа в средата на терена и освен това ще предаде повече креативност на полузащитата.

Реал и Ювентус имат богата история помежду си. Двата тима са изиграли 17 мача, в които са се побеждавали по осем пъти, като италианците имат леко преимущество в головата разлика. В Мадрид статистиката сочи 5 победи за Реал и 2 успеха за Ювентус от общо 7 мача, като любопитното е, че всичките победи са с марж от един гол.

Особено място в историята заема финалът в Шампионска лига през 1998 година. Тогава Реал постигна минимална победа благодарение на легендарния Предраг Миятович. Друг интересен момент е през сезон 2002/03. Именно тогава Ювентус за последно играе финал в турнира, като на полуфинала "Старата дама" отстранява Реал Мадрид. В първия мач испанците побеждават с 2:1, но след седмица в Торино местният отбор успява да постигне нужното 3:1.

Няма да гадаем, дали сегашното противопоставяне ще повтори историята отпреди 12 години, но с обратен знак. Резултатът 2:1 обаче не дава никакъв комфорт на Ювентус и това прекрасно се знае от Масимилиано Алегри, който след първата среща заяви, че отборът му трябва задължително да вкара на "Бернабеу", ако иска да играе на финал. Трудно е да не се съгласим със специалиста, защото Реал за последно няма гол на родния си стадион от септември 2013 година, а в Шампионска лига от 2011 година.

Какво да очакваме от реванша? Ще промени ли историята Реал Мадрид? Испанците никога не са се класирали за финал в Шампионска лига, след като са претърпели поражение в първата полуфинална среща. 2:1 в Торино пък е резултат, който вероятно ще предразположи повечето почитатели на футбола отново да посочат "белите" за фаворити.

В действителност, тези, които се канят с лека ръка да зачеркнат "бианконерите", вероятно ще сгрешат. Хората на Алегри имат огромно психологическо преимущество над своя съперник. Торинци изпълниха максимума от задачите си в Италия, а същото може да се каже и за главния европейски турнир - ако колективът на Алегри отпадне в сряда вечер, никой няма да каже и една лоша дума за представянето на италианския шампион.

Не стоят така нещата с Реал. Отборът тотално се провали във вътрешните състезания и неуспех в полуфиналите на Шампионска лига ще предизвика вълна от критики. Да, в сряда вечер 86 000 човека ще застанат зад своите играчи, но бъдете сигурни, че при негативен резултат те ще размахат белите кърпички. А това прекрасно се знае от Анчелоти и компания - в събота бяха освирквани дори Касияс, Роналдо, Бейл и Пепе - което няма как да не създава напрежение вътре в тима.

Наистина е трудно да кажем как ще се развие срещата - начело на двата колектива стоят италиански треньори, като всеки от тях е подготвил някаква изненада. Предполага се, че домакините ще бъдат по-активната страна, а гостите ще играят по-прибрано и ще разчитат на контраатаки. Веднага обаче припомняме мача от октомври 2013 година, когато Юве загуби тук с 2:1, но напълно равностойно се противопостави на съперника си, дори в големи епизоди от времето торинци владееха инициативата, при това с човек по-малко след изгонването на Киелини и при откровени съдийски подпирания за домакините.

Нашият съвет е да не се доверяваме на Реал. Може да се стигне до повторение на резултата в Торино и да видим продължения. А напълно е възможно испанците да не успеят да победят италианския шампион и по такъв начин да не могат да внесат корекции в историята. Вторият сценарий изглежда по-вероятен.

Прогноза: Реал Мадрид - Ювентус 1:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Реал Мадрид:

26 април Селта - Реал Мадрид 2:4 (Примера)
29 април Реал Мадрид - Алмерия 3:0 (Примера)
02 май Севиля - Реал Мадрид 2:3 (Примера)
05 май Ювентус - Реал Мадрид 2:1 (Шампионска лига)
09 май Реал Мадрид - Валенсия 2:2 (Примера)

Ювентус:

26 април Торино - Ювентус 2:1 (Серия А)
29 април Ювентус - Фиорентина 3:2 (Серия А)
02 май Сампдория - Ювентус 0:1 (Серия А)
05 май Ювентус - Реал Мадрид 2:1 (Шампионска лига)
09 май Ювентус - Каляри 1:1 (Серия А)


Досегашни срещи:

Реал Мадрид - Ювентус

17 срещи
8 победи за Реал Мадрид
1 равенство
8 победи за Ювентус
Голова Разлика: 20:17 за Ювентус

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
276