Тактикът


Н. Гавазов

Тактикът

Галатасарай успя да лиши Челси от победа в първата среща от осминафиналите на Шампионска лига и турците го направиха въпреки всички усилия на Роберто Манчини. FUTBOL TV се връща към снощния мач, за да разбере, защо италианският специалист трябва по-бързо да напусне района на Босфора и да насочи усилията си на друго място.

Независимо от това, че сме февруари, времето в Истанбул напълно предразполагаше към голяма среща между Галатасарай и Челси, което от своя страна лиши турските футболисти от своя джокер. Разбира се, преди визитата на лондончани, журналистите от Острова си спомниха драматичния край на груповата фаза на турнира, когато Ювентус бе изхвърлен от надпреварата.

Шегата настрана, но в последно време Галатасарай все по-трудно се справя с грандовете на европейския футбол, дори на свой терен. Светъл лъч в усилията на "Джим Бом" е представянето на тима през миналата година, когато бе победен Манчестър Юнайтед, а Реал максимално бе затруднен на четвъртфиналите на състезанието.

Сега обаче нещата са в ръцете на Роберто Манчини, който е известен с това, че е пестелив на емоции, а в професионално отношение изключително предпазлив треньор. Някой ще каже, че италианецът е страхлив, а други, че е прагматик. Така или иначе, турските фенове продължават да не могат да си обяснят, как е възможно да се гледа футбол без да ръкомахаш и да крещиш по всичко, което се движи на терена. Дори да губиш - да го направиш достойно - с чест и борба до последно. За Манчини обаче най-важното е да не загуби! Самовлюбеният италианец предпочита да се играе внимателно, сухо и с допускане на минимални грешки.

Това е и причината за няколко месеца работа в южната ни съседка Манчини да се сблъска с критиката на част от местната преса. Интересното е, че Роберто винаги успява да се измъкне от критиките - в началото на сезона италианецът твърдеше, че Пелегрини е дошъл на готово, а наскоро заяви, че Моуриньо е станал шампион с изградения от него Интер. Не е трудно да се досетим, че след напускането на Манчини на Галатасарай, отборът ще стане шампион, показвайки прекрасен футбол, построен от един от най-добрите треньори на земята...

Манчини реши да играе отбранително в мача на годината за Галатасарай. Турците се нуждаеха от задължителна победа срещу Ювентус и поради тази причина италианецът пусна на терена петима защитника, които по едно време започнаха да си пречат. След това се появи снеговалежът и по-нататък историята я помни всеки.

Мачът срещу Челси пък е най-важният за истанбулци през втората част на сезона. Разбира се, има и реванш и грешките могат да бъдат поправени в него и поради тази причина още при тегленето на жребия за плейофите бе ясно каква тактика ще избере Манчини. Италианецът реши да не се отказва от изпитаната си марка и започна много внимателно, а на този фон дори прагматичният футбол на Муриньо изглеждаше енергичен.

През първата част на снощния мач турците действаха много академично, а резултатът от това е, че Чех не взе никакво участие в срещата. Не се знае какво е казал Манчини на своите играчи по време на почивката, но трибуните на "Тюрк Телеком" го направиха по-гръмогласно и агресивно. Местните фенове призоваха любимците си към активни действия. Отначало се събуди Дрогба, а след това и останалите играчи на домакините. Галатасарай събра смелост и реагира с гол. И причината за това не са смените на Манчини, нито неговият шал. Просто домашните стени напомниха на играчите за времената на атакуващия футбол, когато тук биваше повалян не един европейски гранд.

Истанбулци добре завършиха мача, принуждавайки Тери и Кейхил да бъдат по-нервни от обикновено. Дмакините се опитаха да победят! Не успяха и завършиха наравно. В Лондон обаче Галатасарай няма да разчита на допинга от трибуните и ще се надява на замислите и тактическите приумици на Манчини. Ситуацията е такава, че турците се нуждаят от задължителна победа, ако искат да продължат напред. А това означава едно - не е нужно да си екстрасенс, за да го предположиш - най-вероятно "Джим Бом" ще започне мача на "Стамфорд Бридж" с петима защитника.

 

  Сподели
199