Греъм Пол: Реферът не сбърка, давайки дузпа


Н. Гавазов

Греъм Пол: Реферът не сбърка, давайки дузпа

Един от най-добрите английски рефери за последните 20 години, Греъм Пол, е убеден, че реферът Йонас Ериксон е бил напълно прав да отсъди дузпа за Барселона срещу Манчестър Сити и да покаже червен картон на защитника на "гражданите" Мартин Демикелис. Както е известно, снощната ситуация напълно обърна развитието на събитията на "Етихад", а темата продължава да бъде коментира. Според бившият арбитър, нещата са повече от ясни - дузпата и червеният картон не трябва да бъдат подлагани на съмнение.

"Дузпата за Барселона беше справедлива. Може би Йонас Ериксон пропусна нарушение на Бускетс срещу Навас преди атаката на каталунците, но такива неща се случват във футбола. Това, което не може да се оспорва е, че Демикелис фаулира Меси с ясното съзнание, че аржентинецът излиза сам срещу вратата и най-вероятно ще вкара гол. Абсолютен червен картон", сподели Пол.

"Имаше спор относно мястото, на което бе извършено нарушението. Мен са ме учили, че опитните защитници обикновено влизат по този начин, знаейки, че са извън опасната зона. Според мен обаче контактът продължи до самата линия на наказателното поле, а и по-нататък, което означава, че дузпата бе отсъдена правилно. Ако има някакво съмнение при такова положение, реферът е длъжен да отсъди фаул, а не да посочи бялата точка. Ериксон явно е бил напълно убеден в правотата си. От позицията на страничния съдия вероятно се е видяло, че е имало контакт вътре в полето. За да се подкрепи решението на арбитъра, там имаше второ докосване, този път от задния крак на Демикелис, а това определено беше вътре в наказателното поле. Сити може да се чувства ощетен, но те имат късмет, че не получиха трети гол. Попадението на Пике бе отменено заради засада, която обаче бе покрита от Гаел Клиши", продължава бившият съдия.

 

  Сподели
132