УЕФА може да въведе таван на заплатите


Н. Гавазов

УЕФА може да въведе таван на заплатите

Президентът на УЕФА Мишел Платини разказа за това, какви мерки ще бъдат предприети към клубовете, които нарушават правилата на финансовия феърплей (ФФП). Сред санкциите за въздействие на нарушителите място ще намерят предупрежденията, глобите, лишаване от премии и изключване от участие в евротурнирите.

Също така се обсъжда и наказание, доближаващо се до тавана на заплатите в останалите спортове. Отборите ще бъдат принудени да намаляват заявките си за евротурнирите в случай на нарушаване на ФФП.

Например, ако клуб похарчи 15 милиона долара повече, отколкото разрешава ФФП, на отбора ще се наложи да махне от заявката за Шампионска лига, където влизат 25 футболисти, няколко играча, чиято обща заплата е 15 милиона. Тимът може да се лиши от трима футболисти, които получават по 5 милиона на година или от десет човека със заплата от по 1.5 милиона на година.

Съгласно правилата на ФФП, до 2015 година клубовете могат да харчат само 45 милиона евро повече от това, което получават като доходи. След това тази сума ще бъде намалена до 30 милиона евро, а от 2018 година на 5 милиона евро. Разходите по инвестициите в инфраструктурата и възпитанието на младите играчи не влиза в това число.

 

  Сподели
115