УЕФА започна продаба на правата за излъчване на евротурнирите


Н. Гавазов

УЕФА започна продаба на правата за излъчване на евротурнирите

УЕФА обяви за стартиране на процеса за продажба на тв-правата и спонсорските права за Шампионска лига, Лига Европа и Суперкупата на Европа. В рамките на новата комерсиална концепция приета от изпълнителният комитет на УЕФА, правата за реализиране на турнирите са за три години - от 2015 до 2018 година. Стратегията за разпределение на средствата продължава да залага на Шампионска лига като най-добрия в света клубен футболен турнир, отчитайки също така ръста на значимост и обществено признание на Лига Европа.

Форматът на Шампионска лига остава непроменен. През август ще се състои квалификационния кръг, а след това стартира груповата фаза, който завършва до зимната пауза във водещите национални първенства на континента. От февруари до май се състоят плейофите, от които се очаква да подарят на зрителите много емоции. Кулминацията на сезона е финала на Шампионска лига, който през изминалия сезон бе наблюдаван от 360 милиона зрители. В пакета влизат и правата за излъчване на мача за Суперкупата на Европа 2015, 2016 и 2017 години.

Форматът на Лига Европа остава непроменен, но има няколко нововъведения с цел повишаване интереса към турнира от клубовете, запалянковците и обикновените зрители. Например, победителят в Лига Европа получава виза за следващото издание на Шампионска лига. Също така се увеличава броя на отборите, които автоматично получават право за груповата фаза.

 

  Сподели
99