Добрият футболен вкус или някои мисли за жребия в ШЛ


Н. Гавазов

Добрият футболен вкус или някои мисли за жребия в ШЛ

Борбата в Шампионската лига продължава, но вече отборите ще се изправят лице в лице, един срещу друг и всякакви тънки сметки, пестене на силите и липса на концентрация и моментно отпускане може да провали всеки един от участниците. Днес в Нион се състоя церемонията по теглене на жребия за осминафиналите на турнира - получиха се осем завързани противопоставяния, които няма как да не зарадват любителите на добрия футболен вкус.

Галатасарай - Шалке 04

Това е първата среща, която ни подари слепият жребий (дали е наистина така?). На пръв поглед много обикновен, неравен сблъсък - представител на южните съседи, който при цялото ни уважение към Терим не е фаворит, срещу един от лидерите в страховитата Бундеслига. Я си представете, ако на мястото на „миньорите" бяха Байерн или Борусия Дортмунд? Със сигурност в турския лагер щеше да преобладава паниката. Но в момента Шалке преживява криза и на всичкото отгоре е без треньор. Лошо за немците и добре за истанбулци, които обаче не бива да забравят, че гилзенкирхенци скоро играха полуфинал в Шампионска лига. Разбира се, този фокус сега няма как да стане без треньор. Интересен сблъсък, без фаворит в него. Но дали ще е така, ако Галатасарай се раздели с някои от звездите си през зимата?


Селтик - Ювентус

Който си мисли, че на Ювентус му провървя, греши много. Не искаме да използваме максимата, че „на този етап няма лесни съперници", но на първо място слабостта на италианците да атакуват позиционно отговаря идеално способността на шотландците да контраатакуват смъртоносно. Селтик прекрасно знае по какъв начин трябва да се отбранява и ще се опита да вземе преднина в първия мач, пред собствената си фанатизирана публика. Ако това се случи, „бианконерите" ще бъдат ужасно затруднени в реванша. Това е сблъсък, от който всеки може да излезе победител. Леко предимство за Ювентус, но италианците трябва да го докажат.


Шахтьор - Борусия Дортмунд

Среща между отбори с великолепни стадиони и с невероятна публика. Много силна и равностойна двойка и не бива да твърдим, че немците са фаворити (както изглежда). Украинците имат богат опит, включително и един хитър треньор, а това е много важно при системата на директните елиминации. Тимовете изповядват атакуващ футбол и имаме пълно основание да очакваме вълнуващи срещи с много голове.


Арсенал - Байерн

Румениге направо си го каза: фаворит сме. Да, ама не. Немците ще трябва доста да се постараят, ако искат да изхвърлят Арсенал. А „артилеристите", ако не направят нещо необикновено (или не се случи подобно) отново ще се окажат зад борда на ШЛ. Байерн Мюнхен показа на финала срещу Челси през миналия сезон, че е голям отбор. И не само там, а и в полуфинала на турнира. Оттогава насам баварците не станаха по-слаби, а напротив, на всичкото отгоре се научиха правилно да се отнасят към всеки един съперник. Относно Арсенал е изписано много. Ще концентрираме вниманието си върху защитата на лондончани - ако имаме право да оценим отбор само по неговия ариегард, „артилеристите" не са средняк, а направо слабак. На Венгер ще е нужно чудо, за да отстрани немците. Или двама стабилни бранителя и много работа по отношение на играта в защитата.


Милан - Барселона

Класика! На италианците наистина им „провървя". На пръв поглед, „росонерите" са с много малки шансове, отколкото в предишните си сблъсъци с каталунците. Историята между двата отбора е богата откъм обрати, но отчитайки проблемите на Милан през сезона, трудно бихме си представили хората на Алегри в ролята на фаворит. Такъв е Барселона. И това прави каталунците уязвими - ако те повярват, че италианците сами ще се предадат, това ще е най-голямата им грешка през сезона. Впрочем, преди сблъсъците между Интер и Барселона навремето, букмейкърите даваха нищожни шансове на „нерадзурите".


Реал - Манчестър Юнайтед

Това е още по-голяма класика в жанра! Жалкото е, че двата отбора трябва да се срещнат на този етап от състезанието, но жребият остана сляп към желанието ни да видим едни от най-добрите тимове в решаващите стадии. Реал Мадрид е внушителен - нищо, че нещата не вървят в Примера дивисион, а не по-малко внушителен изглежда Юнайтед с връзката Рууни - Ван Перси. Очаква ни шоу, в което победител може да стане всеки един от съперниците, а няма съмнение, че най-големият победител ще са феновете, които ще се насладят на играта на два от флагманите на европейския футбол.


Порто - Малага

Невероятно интересен сблъсък. Порто както винаги е нов и силен, а Малага е откритието на турнира и не е изключено да се окаже сред осемте най-силни в Европа. Битка между два ефективни колектива, технични и силно мотивирани. А равностойността помежду им обещава, че ще бъде интересно, независимо от имената.

Валенсия - ПСЖ

Малкият подарък за френския тим може да се окаже голям дар за Валенсия. Не бива да подценяваме испанците, които са твърд отбор, който макар и да се проваля в Примера дивисион, в един европейски мач може да се вземе в ръце. Няма да е лесно на парижани, но Ибра и неговите съотборници трябва да са доволни от жребия, защото можеше да им се падне и по-силен съперник. Но при всички положения Валенсия не е подарък.


Като цяло, само в един мач има явен фаворит, а в други два те са на книга. Но очакваните победители не са застраховани от сюрпризи и може да станем свидетели на всичко невъзможно. Защото това е Шампионска лига, а тук има място за подвизи. И за нови герои.

 

  Сподели
167