Порто надигра Юнайтед, 2:2 на Олд Трафорд


А. Франгов

Порто надигра Юнайтед, 2:2 на Олд Трафорд

Отборът на Порто показа прекрасна игра и си спечели добър турнирен резултат срещу Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд" в първия 1/4 финал за ШЛ. Домакините на няколко пъти разочароваха привържениците си с разконцентрирана игра, и така всичко оства да се реши на реванша между двата тима.

За действащите европейски шампиони не играха контузените Рио Фърдинанд и Димитър Бербатов.

Гостите започнаха вихрено мача и натиснаха Юнайтед, надявайки се да изненадат ангилийските шампиони. В 4-та минута "драконите" от Порто шокираха Олд Трафорд. Лучо Гонсалес отне топката след грешка на Роналдо и центрира в наказателното поле пред Ван Дер Саар. Младокът Джони Евънс сгреши фатално и изчисти топката в краката на Кристиан Родригес, който финтира защитника и препарира холандския страж на "дяволите" - 0:1.

Португалските шампиони продължиха своя натиск и се възползваха от множество грешки в средата на терена на домакините, които трудно намираха мястото си на своя терен. Все пак "червените" изравниха играта и Елтон се наложи няколко пъти да покаже добри вратарски умения. Той обаче остана безпомощен след куриозна грешка на Бруно Алвеш в 15-та минута. Защитникът буквално изведе връхлитащия Рууни зад гърба си и го остави сам срещу Елтон. За английският нападател не бе проблем да изравни резултата - 1:1. До края на първата част двата отбора играха много активно, като с добри изяви се отчетоха двамата вратари, както и Хълк за Порто, който непрестанно тормозеше лявата част на защитата на Манчестър. Все пак на почивката двата тима се оттеглиха при резулат 1:1.

Домакините започнаха значително по-добре първата част, и Видич и Роналдо бяха близо до обрата на няколко пъти. Елтон обаче се намесваше добре, а офанзивните футболисти на Порто добре организираха контраатаките си.

Последва и силен натиск отново на Юнайтед, както и двойна смяна на Сър Алекс Фъргюсън - контузилият се Евънс  бе заменен от Гари Невил и Тевес на мястото на Скоулс, с което се измени и тактическата схема на домакините. Точно Тевес успя да обърне резултата в полза на Манчестър. След цетриране от корнер в 86-та минута Рууни технично асистира с красив пас към аржентинския нападетел, който хубаво насочи топката във вратата на Елтон.

Друга резерва обаче попари надеждите на Юнайтед за положителен изход от мача. Минута преди края, след центриране отдясно на Лисандро Лопеш и груба грешка в англиската защита Мариано. вкара със сетни сили за 2:2. Така мачът завърши драматично и в полза на гостите от Порто, които показаха добра игра и всичко остава да се реши в реванша на "Драгао".

За Юнайтед остана да си вземат поуките от многото индивидуални грешки в мача, а Сър Алекс надали е останал доволен от показаното на терена от неговите футболисти.

Манчестър Юнайтед - Порто 2:2

(4') Кристиан Родригес 0:1

(15') Уейн Рууни 1:1

(86') Тевес 2:1

(89') МАриано 2:2

Състави:

Ман Ю.(4-3-2-1): Ван дер Саар, Евра, Евънс (Г. Невил -72), Видич, О'Шей, Скоулс (Тевес -72), Карик, Флетчър, Парк (Гигс - 59), Роналдо, Рууни

Порто (4-1-2-3): Елтон, Шапунару, Роландо, Б.Алвеш, Сисоко, Фернандо, Р.Мейрелеш (Т.Коща - 79/ А.Мадрид -90+2), Лучо Гонсалес, Лисандро, Хълк, Родригес (Мариано -80)

АСПАРУХ ФРАНГОВ

  Сподели
208