Платини погна големите клубове и пред Европейския парламент


.

Платини погна големите клубове и пред Европейския парламент

Президентът на УЕФА Мишел Платини предупреди големите клубове за потенциалните рискове, които крие прекомерното харчене на средства. Платини е загрижен, че разделението между богати и бедни клубове може да се окаже пагубно за Европейския футбол и призовава за финансов баланс.

Високите заплати на играчите, трансферите на футболисти под 18 години и прекомерните разходи на най-богатите отбори бяха засегнатите теми в речта на Платини пред Европейския парламент в Брюксел, където той огласи своите планове да направи играта равна за всички участници.

„Футболът се простира отвъд всякакви граници, футболът  изглажда всякакви различия, но футболът отприщва и страстите. Спортът който ме направи това, което съм днес, благодарение, на който съм изживял най- големите емоции през живота си – и позитивни, и драматични, сега е в опасност...Ценностите, които футболът проповядва са в опасност”, започна Платини.

Президентът напомни на всички, че играта обединява хората и не трябва да бъде възприеман само като златна мина за милионерите. „Все още има определена перверзна тенденция в Европейските институции да се отрича единството на футболната пирамида и да се изолират водещите отбори на върха”, продължи французинът.

“И това се прави за да се създаде фалшивата представа, че професионалният футбол е икономическа дейност като всяка друга. За съжаление, този отказ да се признае специфичността на спорта все още съществува в определени кръгове, които считат, че правото на конкуренция е в основите на Европейския правов ред”.

„Ние категорично отказваме да ни държат в усмирителна риза или да бъдем обвързани с клишета, които се базират на грешното заключение, че професионалният спорт е всъщност чисто икономическа дейност”

Платини предупреди клубовете с големи капитали да обуздаят прекомерните си разходи и обеща да представи планове, които да им покажат пътя за постигане на стандартите на УЕФА.

„Европейският модел на спорта се базира на отворените лиги, независимите клубове, изкачването в по- горни и отпадането в по-долни дивизии”, обясни Платини.

„Едно е сигурно - европейските клубове понастоящем ни показват, че нашата система е заплашена от финансов колапс в недалечно бъдеще. В консултация с тях, но и също подтикнати от докладите на този Парламент, ние разсъждаваме над идеята за ограничаване, до определена степен, на разширяването на клубните бюджети - заплати и трансферни суми заедно - до определен, все още неясен процент от техните директни и косвени спортни приходи”, завърши президентът на УЕФА.

  Сподели
254