Солиден Байерн си тръгна с победа от Ел Мадригал


А. Павлов

Солиден Байерн си тръгна с победа от Ел Мадригал

Байерн се наложи с 0:2 над Виляреал в двубой от Група A на Шампионската лига. Точни за Баварците бяха Тони Кроос в 7-ата и Рафиня в 76-ата минути. Подопечните на Юп Хайнкес контролираха събитията на игрището по време на целия мач, действайки много солидно и в защита, и в атака. Заради това домакините бяха принудени да разчитат предимно на контраакции, но те не доведоха до желания резултат за Хуан Карлос Гаридо и неговите играчи. Така, след като Байерн спечели първата си среща от надпреварата, тимът успя да излезе начело в групата. Манчестър Сити и Наполи пък завършиха наравно 1:1 в другата среща от Група A и вече имат по една точка в своя актив.

Иначе самото начало на мача, който се изигра на "Естадио Ел Мадригал", започна с по-активна игра на мюнхенци. Баварците веднага овладяха средата на терена и това им позволи да разиграват топката по сигурен начин. Отборът организираше постепенни атаки и разчиташе на експлозивност в тяхната завършваща фаза. Изпълнители за това при Червените не липсват. В лицето на Томас Мюлер и Франк Рибери Байерн разполага с двама много изобретателни и настойчиви футболисти, способни да изненадат всеки един съперник. В един такъв случай Рибери направи добър пробив по лявото крило, извади кълбото към наказателното поле и там Тони Кроос с техничен изстрел прати топката в мрежата - 0:1 в 7-ата минута.

Впоследствие гостите затвърдиха доминацията си на полето и продължиха да атакуват. В 20-ата минута Бастиан Швайнщайгер нанесе тежък далечен удар, който обаче Диего Лопес отклони умело в тъч.

Минута по-късно и Мануел Нойер бе принуден да се намесва на висота. Роси се оказа на добра стрелкова позиция в наказателното поле, шутира с левия крак и Нойер изби топката в корнер.

В 28-ата минута след хубаво двойно подаване между Гомес и Рибери можеше да се стигне до втори гол за Байерн, ако, разбира се, Лопес не бе изпреварил френския национал.

Към края на полувремето Мюлер комбинира добре с Кроос, стреля към вратата на Жълтата подводница, след което топката рикошира в крак на противников бранител и излезе в ъглов удар. В 45-ата минута пък домакините сътвориха най-чистото си положение за първите 45 минути. След центриране от фаул и кратко разбъркване в пеналтерията на Байерн Марио стреля силно от осем метра, ала Мануел Нойер затисна кълбото в краката си и спаси своите от чист гол. Това бе и последният значим епизод през първата част, която завърши при резултат 0:1 в полза на Баварците.

След смяната на полетата гостите създадоха доста повече опасности, най-голямата от които дойде в 69-ата минута. Петерсен, който на почивката замени Марио Гомес, изведе Кроос сам срещу Диего Лопес и халфът трябваше само да подложи крак, за да вкара. В последния момент обаче топката малко избяга на Кроос и неговият удар срещна страничната греда.

Игровото време напредваше, Байерн създаваше положения, но авансът на гостите оставаше доста крехък - едва един гол. В 76-ата минута обаче заменилият Ван Буйтен Рафиня се справи по чудесен начин с опеката на съперниковия защитник и с мощен диагонален шут изненада Лопес, удвоявайки резултата в полза на Байерн.

От тук нататък Байерн тотално уби темпото на мача, разиграваше разумно и изобщо не позволи на опонента си да сътвори нещо по-интересно в предни позиции. Домакините стигнаха само до един неточен шут от пряк свободен удар на Кристиан Сапата. В същото време Филип Лам опита специалитета си, но ударът на бранителя не попадна в целта.

В крайна сметка Баварците логично се поздравиха с успеха в своя 150-и мач в Шампионската лига, като в тима могат да бъдат много доволни както от резултата, така и от своята игра.

  Сподели
116