Победителят в Шампионската лига ще получи не по-малко от 31,5 милиона евро


Н. Гавазов

Победителят в Шампионската лига ще получи не по-малко от 31,5 милиона евро

Паричните награди в Шампионската лига през този сезон ще бъдат същите като миналогодишните, обявиха от УЕФА, което означава, че английските клубове в Европа могат да спечелят до 50 милиона паунда ако победят в турнира. Арсенал, Манчестър Сити, Челси и Манчестър Юнайтед имат гарантирани по 22,5 милиона паунда, дори и да не успеят да се класират за фазата на директните елиминации. Например, през миналия сезон отборът воден от Сър Алекс успя да заработи 46 милиона паунда, достигайки до финалния мач в най-престижния турнир в Европа.

Всеки един от 32-та отбора-участници в тазгодишното издание на Шампионската лига ще получи по 3,9 милиона евро за класирането си плюс по 550 000 за всеки изигран мач на този етап. Победата ще попълни клубната каса с още 800 000 евро, а равенството с 400 000 евро. Това означава, че даден отбор дори да загуби всичките си срещи, ще получи минимум 7,2 милиона евро.

Отборите, класирали се за осминафиналите, ще получат допълнително по 3 милиона евро, четвъртфиналистите - по 3,3 милиона евро, а полуфиналистите - допълнително по 4,2 милиона евро. Победителят в Шампионската лига ще получи премия от 9 милиона евро, а финалистът - 5,6 милиона евро. Барселона вече заработи 2,5 милиона евро като победител в Суперкупата на УЕФА, а Порто ще вземе с 500 000 по-малко.

Очакванията са, че през настоящия сезон комерсиалните приходи в двата европейски клубни турнира ще надхвърлят сумата от 1,1 милиарда евро, което ще бъде рекорд в цялата история на състезанията.

От тази сума, 55 милиона ще бъде заделено за участниците в плейофите: всеки отбор ще получи по 2,1 милиона евро премия, а 10,3 милиона евро ще се заделят - т.нар. солидарна сума за отпадналите в квалификациите за Шампионска лига и Лига Европа.

Като цяло, 75% от доходите получени от продажба на медийните права и комерсиалните договори ще отиде за клубовете, а останалите 25% ще бъдат запазени за европейския футбол. От тази сума УЕФА ще покрива организационните и административните си разходи, а също така и ще подпомага федерации, първенства и отделни клубове.

 

  Сподели
79