Селтик – Слован: Без победител


Н. Гавазов

Селтик – Слован: Без победител

Селтик - Слован

Стадион: "Селтик Парк", Глазгоу

Дата: 18.09.2024 г.

Час: 22:00

Съдия: Дани Макели (Нидерландия)

Два от отборите с нулеви шансове за спечелване на Шампионска лига се изправят един срещу друг, когато Селтик приеме Слован.

Това ще бъде първата среща между двата отбора от повече от шест десетилетия и Селтик ще търси повторение на двете си победи с 1-0 над Слован в Купата на носителите на купи през 60-те години на миналия век.

Подобно на повечето шотландски клубове в последно време, с изключение на достигането на Рейнджърс до финала на Лига Европа през 2022 г., Селтик имаше сериозни затруднения да се конкурира в Европа, особено в Шампионска лига.

Последните им пет квалификации за груповата фаза завършиха с незабавна елиминация и те не са се класирали за четвъртфиналите от загубата от Реал Мадрид на този етап през 1980 г.

Лошото стартиране е големият проблем, тъй като забележително е, че Селтик никога не е печелил първия мач на кампания в Шампионската лига, като е завършил наравно в две срещи и е загубил 10.

След като спечелиха всичките си пет мача в лигата досега, без да допуснат гол през този сезон, отборът на Брендън Роджърс трябва да влезе в тази печеливша среща с много увереност.

Някои биха могли да твърдят, че в новия формат осемте опонента на Селтик са приемливи, в първия мач срещу дебютантите в надпреварата Слован.

Шотландските шампиони също така ще се изправят срещу РБ Лайпциг и Борусия Дортмунд, и те получиха Клуб Брюж у дома от пот две.

Отлични съперници са също Йънг Бойс и Динамо Загреб, но те ще трябва да отидат във Вила Парк, след като бяха изтеглени с Астън Вила от четвърта група.

Слован стана едва четвъртият словашки клуб, който се класира - първият след Жилина преди 14 години - и целта ще бъде да стане първият отбор от страната, който ще премине този етап.

Това, което прави тяхната квалификация още по-специална, беше фактът, че трябваше да преминат през всичките четири кръга на квалификациите, побеждавайки Струга, Целе, Апоел Никозия и Мидтилан.

Въпреки че отборът на Владимир Вайс със сигурност получи един от най-трудните жребий, това дава на привържениците им няколко мечтани мача, които да очакват с нетърпение, включително това гостуване на атмосферния "Селтик Парк".

Очакват се също гостувания на Байерн Мюнхен и Атлетико Мадрид, докато Манчестър Сити и Милан ще посетят словашката столица по време на основната фаза на първенството.

Този двубой  може да се подчертае като един от най-добрите им шансове да спечелят точки, но Слован загуби последните си пет мача срещу британски клубове и няма победа в девет от победата над Дарби Каунти през 1975 г.

Хората на Вайс са начело на словашкия висш дивизион след победа с 2-1 над Дунайска Стреда през уикенда, компенсирайки шокиращото домакинско поражение с 5-0 от Жилина малко след като си осигуриха квалификация за фазата на лигата.

Майк Навроцки е единственият настоящ играч на Селтик, който има контузия в момента, тъй като проблем с прасеца означава, че е малко вероятно той да попадне в състава за този мач.

Новото попълнение Арне Енгелс направи мигновено въздействие при пълния си дебют, отбелязвайки при победата с 2-0 над Хартс в събота.

Слован ще бъде без централния защитник Лукас Паушчек, след като той получи контузия в рамото в първия ден на сезона в лигата миналия месец.

Вратарят Доминик Такач се появи само веднъж в лигата, но откакто дойде от Спартак Търнава по средата на лятото, той игра във всичките шест европейски срещи на Слован.

Човекът, за когото домакините ще трябва да внимават, е арменецът Тигран Барсегян , който вече е допринесъл за 10 гола този сезон, включително отбелязвайки шест в шест мача в лигата.

Британските фенове, които следят, ще разпознаят Кевин Уимър след краткия му период в Тотнъм, където той изигра един мач от групите на Шампионска лига и е единственият играч с опит в отбора на това ниво.

На 37-годишна възраст, Юрай Кучка може най-накрая да играе в Шампионска лига, след като не успя да достигне до турнира по време на своите периоди в Милан и Трабзонспор.

И двата отбора обичат офанзивен футбол и вероятно ще покажат такъв футбол и сега. Селтик е перфектен в Шотландия, но лошо играе в Европа. Слован пък се справи с шампионите на Дания и Кипър, за да стигне дотук, така че домакините ще имат труден мач.

Прогноза: Селтик – Слован 2:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Слован (Владимир Вайс)
 
Такач
   
Блекман
Кашиа
Байрич
Уимър
Шоке
Кучка
Толич
Берсегян
Стрелец
Вайс
Маеда
Киого
Кун
Хатейт
Макгрегър
Енгелс
Тейлър
Скейлс
Картър - Викърс
Джонстън
   
Шмайхел
 
Селтик (Брендън Роджърс)

Обоснована прогноза: Селтик - Слован 2:2

  Сподели
36