4-то място в Серия А може да остане без Шампионска лига


Н. Гавазов

4-то място в Серия А може да остане без Шампионска лига

Интересна ситуация се получи в Серия А, като 4-то място в италианското първенство може да остане без Шампионска лига.

Не забравяйте, че италианските отбори през май-юни ще играят във всички европейски финали. Интересуваме се от финалите на Шампионска лига и Лига Европа - Интер ще играе в първия, а Рома във втория.

Както много добре знаем, победителят в Шампионска лига получава билет за следващото издание на турнира. Ако Интер победи Манчестър Сити, тогава със сигурност ще играе в Шампионска лига през сезон 2023/2024. Ако в същото време Интер завърши в топ 4 на Серия А, това не означава, че петият отбор в Серия А ще получи билет за Шампионска лига.

Важно е да се разбере още нещо. Правилата на Шампионска лига позволяват не повече от 5 отбора от една страна да участват в турнира. Тоест, ако отбори от Италия спечелят Шампионската лига и Лига Европа, тогава три отбора ще получат билети през Серия А вместо четири.

Всъщност се получава следната ситуация: ако Интер и Рома спечелят съответно Шампионска лига и Лига Европа, но завършат извън топ 4 на Серия А, то четвъртото място в италианското първенство няма да даде билет за Шампионска лига. В този случай Интер, Рома, Наполи, както и отбори, които заемат второ и трето място в Серия А, ще получат билети за следващия тираж на най-престижния клубен турнир в Европа.

  Сподели
615