Бонек: Интер или Милан могат да спечелят ШЛ


Н. Гавазов

Бонек: Интер или Милан могат да спечелят ШЛ

Вицепрезидентът на УЕФА и бивш шеф на Полския футболен съюз Збигнев Бонек, който като футболист игра за италианските Рома и Ювентус, коментира класирането на няколко клуба от Серия А за полуфиналите в евротурнирите.

"Възможен ли е финал Ювентус – Рома в Лига Европа? Това е добър въпрос, но реалността е още по-добра: и Рома, и Ювентус са малки фаворити на полуфиналите и това прави възможно, според мен, да видим чисто италиански финал в Будапеща. Това ще бъде историческо събитие, изключително събитие, което ще промени статута на италианския футбол.

Освен това, един от двата клуба на Милано ще играе във финала на Шампионска лига и не е сигурно, че някой от тях ще загуби със сигурност там, дори ако никой не е категоричен фаворит срещу Сити или Реал Мадрид. А в Лигата на конференциите има и Фиорентина... Накратко, Италия може да получи представителство във всички европейски финали. Означава нещо. Нивото на футбола се променя: то се покачва в Италия или може би е спаднало малко в други страни, това трябва да се анализира внимателно.

Често споря с другарите си по този въпрос. Твърдя, че да играеш в Италия е най-трудното нещо в Европа: ако се представяш добре в Италия, можеш да го правиш навсякъде по света. Всички тук все още са малко пренебрежителни към инфраструктурата, но като любител на Италия и италианския футбол се надявам, че скоро всичко ще се върне към това, което беше през 80-те години, когато Италия бе центърът на футбола в Европа", заяви Бонек.

  Сподели
295