На фокус – 1/4 финалните битки в Шампионска лига


FUTBOL-TV

На фокус – 1/4 финалните битки в Шампионска лига

Жребият в Шампионска лига традиционно поднесе изобилие от интригуващи сблъсъци, а първите срещи от 1/4 финалната фаза предстои да се проведат на 11-ти и 12-ти април. Трудно можем да решим къде е най-заплетената интрига. Трета глава от сблъсъка Реал МадридЧелси, завръщането на Гуардиола на "Алианц Арена" и дербито между севера и юга в Италия са само част от любопитните моменти.

Късметът несъмнено бе на страната на клубовете от Италия. За пръв път от сезон 2005/2006-та насам 3 отбора от Серия А достигнаха до тази фаза на турнира, а компания им прави Бенфика. От другата страна, жребият събра трите най-скъпи състава – Манчестър Сити, Байерн Мюнхен и Челси, както и Европейския шампион Реал Мадрид.

 

Бенфика - Интер

През 60-те години на миналия век това би бил мач, достоен за финал. Към днешна дата двубоят между Бенфика и Интер е вероятно най-непретенциозният от 4-те. И за двата отбора се открива страхотна възможност да достигнат фаза на турнира, на която феновете не са се радвали от дълго време.

Интер отстрани Порто на 1/8 финалите, като не допусна гол и в двата мача. Формацията с 3-ма централни защитници дава отлична стабилност в отбрана, а широчината от "уинг бековете“ прави отбора от Милано изключително опасен на контра атака. Ще успее ли Бенфика да развърже защитата на Интер? Това изглежда е големият въпрос. Головата машина на "орлите“ - Гонсало Рамуш е футболистът на фокус със своите 25 гола от началото на сезона.

 

Реал Мадрид – Челси

Победителите от последните две издания се изправят за трета поредна година в елиминационната фаза. За Реал Мадрид можем да кажем, че не се намират в най-добрата си форма, а Челси вероятно се намира в най-лошата такава в последните 20 години. Когато говорим за Шампионска лига, моментната формата на тези два отбора не е от значение. И двете титли на Челси в турнира дойдоха след смяна на мениджъра в средата на сезона, когато никой не ги слагаше в сметките. Що се отнася до Реал Мадрид, там цифрите говорят сами. 5 победи в последните 9 издания на Шампионска лига и общо 14 титли.

През изминалата година и двата двубоя бяха спечелени от гостуващия отбор, голове не липсваха, а очакванията са за още от същото. Реал Мадрид влиза като сериозен фаворит, най-вече заради синхрона и опита в отбора. Този състав знае как да печели подобен тип мачове и умее да излиза от трудни ситуации. От другата страна имаме отбор с двуцифрено число нови попълнения, трети мениджър от началото на сезона и липса на изявен лидер. Интересна ще е ролята на Франк Лампард и доколко присъствието му може да послужи за вдъхновение на играчите.

На фокус е битката между Винисиус Жуниор и Рийс Джеймс. Винисиус се саморазправи с Трент Александър-Арнолд и компания в предишния кръг, а на Рийс Джеймс ще се падне честа да опита да обезоръжи бразилеца. Честите включвания на десния бек ще направят тази зона на защитата на Челси уязвима.

 

Манчестър Сити – Байерн Мюнхен

По мое мнение най-любопитният двубой в тазгодишното издание на Шампионска лига. Гуардиола срещу бившия си клуб, Тухел срещу Гуардиола, Холанд срещу Байерн, за или против Суперлигата – вие си изберете. Без съмнение това е двубой достоен за финал. "Баварците“ изненадаха всички със смяната на мениджъра, но това единствено прави този мач още по-любопитен. Гуардиола и Тухел са се срещали 10 пъти, като испанецът има 6 победи, срещу 3 на Тухел и едно равенство. Тактическото надиграване между тях винаги е любопитно, като Гуардиола дори прибягна до това да излезе без класически опорен халф, за да противодейства на Томас Тухел във финала от 2021-ва. Споменавам този факт, тъй като изненади можем да очакваме и от двамата мениджъри.

Колкото и да е интересен сблъсъкът на мениджърите, фокусът пада върху едно име. Ерлинг Холанд достигна кота 30 през уикенда и головете му се очаква да решат мача с Байерн Мюнхен. Норвежецът има 5 попадения в 7 мача срещу "баварците“, а рецепта за това как да бъде спрян изглежда все още не е намерена.

 

МиланНаполи

Настоящият шампион на Италия срещу бъдещия шампион на Италия.Северът срещу юга. По всичко изглежда, че Наполи няма да бъде спрян по пътя към "Скудетото“, а преднината на върха им позволя да се борят на два фронта. Милан прегази Наполи с 4-0 в началото на месеца и това ще даде самочувствие на "росонерите“ преди сблъсъка.

Тук, разбира се, залогът е различен. Футболът от момчетата на Лучано Спалети е истинско удоволствие за наблюдаване. Според мнозина тимът от Неапол е скритият фаворит в турнира, особено след като успяха да избегнат по-тежките противници до тук. Под въпрос за мача остава голмайсторът на Наполи – Виктор Осимен. Освен него, основна заплаха ще бъде грузинският магьосник Хвича Кварацхелия, който изглежда като неизчерпаем източник на креативност. От другата страна интерес прави левият фланг на атаката на Милан. Рафаел Леао се разписа два пъти при победата над Наполи, а партньорството му с Тео Ернандес може отново да създаде проблеми в защитата на противника.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1374