Барселона отново ще спечели Битката на гигантите


Т. Михайлов

Барселона отново ще спечели Битката на гигантите

Барселона - Манчестър Юнайтед
Стадион: "Уембли", Лондон
Дата: 28.05.2011
Час: 21:45
Съдия: Виктор Касай (Унгария)


Барселона и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига, на най-сакралното място за футбола – стадион „Уембли“ в Лондон. Макар съоръжението да беше съборено и изцяло реновирано на него се е запазил духът на хилядите велики мачове изиграни там, в това число и 5 финала от най-престижния клубен турнир в света. Манчестър Юнайтед и Барселона са два от тимовете, които са печелили трофея в храма на Лондон и то за пръв път в своята история. Останалите победители тук са Милан (1961), Аякс (1971) и Ливърпул (1978). Жребият определи за домакин на финала Барселона, макар че съотношението на трибуните ще е съвсем различно. „Гостите“ от Юнайтед ще се радват на далеч по-мощна подкрепа от публиката. По 25 000 билета са отпуснати и на двата тима, но голяма част от хартийките, пуснати в свободна продажба са попаднали в ръцете на англичани. Унгарецът Виктор Касай ще ръководи решителния мач. Това е най-сериозното изпитание в досегашната му кариера.

Пътят на Барселона до финала не беше много лесен. Каталунците попаднаха в лека за техните възможности група, като съперници им бяха ФК Копенхаген, Рубин и Панатинайкос. Меси и компания допуснаха само две равенства и убедително се класираха за 1/8-финалите, където задачата бе доста по-сложна. Арсенал победи каталунците в първия мач в Лондон с 2:1, но в реванша Лос Кулес не сбъркаха - 3:1, макар и с помощ от съдията Масимо Бусака, който изгони скандално Робин ван Перси при резултат 1:1. Следващият съперник бе Шахтьор Донецк. След 5:1 на „Камп ноу“ и 1:0 в Украйна светът бе доволен. Предстояха две Класики Барселона – Реал Мадрид. Те не се првърнаха в очакваното зрелище, тъй като момчетата на Хосеп Гуардиола победиха с 2:0 на „Сантяго Бернабеу“ и финалистът бе предопределен преди реванша. Въпреки това и двата мача оставиха горчивина зради пресиления червен картон за Пепе в първия и отменения гол на Игуаин в реванша.

Манчестър Юнайтед дори не усети кога минаха мачовете, които доведоха клуба до „Уембли“. В груповата фаза „червените дяволи“ бяха заедно с Валенсия, Глазгоу Рейнджърс и Бурса. В много от двубойте Сър Алекс Фъргюсън си позволи да не излиза с най-доброто. Също както Барселона и Юнайтед събра 14 точки. Съперникът на момчетата на Сър Алекс Фъргюсън в 1/8-финалите бе френският шампион Олимпик Марсилия. След 0:0 на „Велодром“ изненада на „Олд Трафорд“ не се получи, макар последните 10-ина минути да бяха нервни, тъй като марсилци намалиха за 1:2. Най-горещ обаче бе ¼-финалът срещу Челси. Първият двубой на „Стамфорд Бридж“ бе спечелен с 1:0, макар че лондончани имаха претенции за дузпа срещу Рамиреш. Реваншът пък започна с гол в 40-ата секунда за Юнайтед и макар Дрогба да изравни, Парк бе безпощаден само минута по-късно. Полуфиналът с Шалке беше най-леката задача за „червените дяволи“, а общият резултат от 6:1 е рекорден в тази фаза на турнира. Англичаните записаха и друг рекорд – те не допуснаха гол в нито едно от гостуванията си през този сезон.

Успехите на двата тима през този сезон обаче бяха не само на европейската, но и на домашната сцена. Барселона запази титлата си в Примера, въпреки сериозната заплаха на Реал Мадрид. Все пак „белите“ си отмъстиха във финала за Купата на Краля. Сър Алекс пък сбъдна заканата си да задмине Ливърпул по титли във Висшата лига, донасяйки 19-ата. Сега пред шотландецът седи целта да направи Юнайтед най-успешния тим от Острова в евротурнирите. Това не изглежда толкова невъзможно като се има предвид, че „червените дяволи“ ще играят 3-ия си финал в рамките на 4 години. За Барса финалът също е трети, но за 6 години. Безспорно това са двата най-успешни клуба в последните години на турнира като финалът е повторение на двубоя в Рим от 2009 година.

След последния съдийски сигнал на Виктор Касай единият от двата колоса ще се радва с 4-та титла на Европа и ще задмине съперника си, изравнявайки се с Аякс и Байерн Мюнхен, които имат по 4. За предишните триумфи на Юнайтед и Барса Futbol TV ви разказа с подробни материали, но тук е моментът да споменем, че каталунците имат два финала повече. В ерата на КЕШ те губят два пъти спора за трофея. Милан пък ги смазва с 4:0 през 1994 в Атина. Единствената загуба на Юнайтед е от преди 2 години в Рим. Иначе „червените“ и „синьо-червените“ са се срещали 10 пъти като балансът е по 3 победи за всеки тим и 4 равенства. Головата разлика е 17:14 в полза на каталунците. Сред тези мачове освен финалът в Рим, изпъкват и финалът за КНК в Ротердам, спечелен с 2:1 от Юнайтед. Ще се запомнят и мачовете от груповата фаза на сезон 1998/1999, които свършиха 3:3. Най-големият успех е 4:0 за Барселона, също в групите на турнира като два гола тогава отбеляза Христо Стоичков.

Старши-треньорът на Барселна Хосеп Гуардиола ще може да заложи на най-доброто, с което разполага като контузен е единствено Габриел Милито. Резервният вратар Хосе Пинто е наказан след сблъсъците на „Сантяго Бернабеу“. Въпреки че срещу Серхио Бускетс и Дани Алвеш постъпиха оплаквания за симулативни действия УЕФА не предприе мерки и не ги наказа по видеоповторения. Схемата на игра ще бъде традиционното 4-3-3 като в отбрана ще бъде изтеглен Хавиер Масчерано, който по традиция е халф. За спокойствието на двойката централни бранители ще се грижи Бускетс. Атаката е в целия си блясък с непредсказуемите Меси, Вия и Педро. Оперираният от тумор в черния дроб бранител Ерик Абидал най-вероятно ще остане на пейката.

И в лагера на англичаните не могат да се оплачат от проблеми преди най-важния мач през сезона. Под въпрос са само Дарън Флетчър и Рафаел Да Силва. И двамата наскоро се възстановиха от травми и не са в най-оптималната форма. Шотландецът обаче е биткаджия и се представя най-силно в най-важните мачове. Затова Сър Алекс може да го избере пред Майкъл Карик. Намиращият се в страхотна форма Парк вероятно ще получи титулярно място и ще трябва да се бори с разменящите мястото си магьосници Шави и Иниеста. Интересното е, че има твърде малък шанс голмайсторът на Висшата лига Димитър Бербатов и човекът с най-много асистенции в Юнайтед Нани да стартират в двубоя. Легендарният Райън Гигс има лични проблеми, след като беше разкрит в изневяра, което може да го разконцентрира. За един играч обаче мачът е по-специален. Едвин ван дер Сар ще изиграе последния двубой в своята кариера. Какъв страхотен начин да си тръгнеш от големия футбол.

Барселона е определян за фаворит от повечето специалисти и букмейкъри. Това е съвсем логично с оглед на факта, че каталунците победиха Манчестър Юнайтед доста лесно преди две години, а тогава най-добрият футболист в света Кристиано Роналдо бе в тима на Сър Алекс. Всъщност финалът в Рим бе един от най-скучните, тъй като след гола на Ето‘о в 11-ата минута „червените дяволи“ не можаха да се окопитят, а каталунците се задоволиха с протяжно разиграване между халфовете и бранителите. Не това очакваше публиката от двата гиганта на европейския футбол. Дано този път се получи по-зрелищен двубой и да спечели по-добрият без да има поводи да се коментират съдийството или феърплеят след края на срещата. По наше мнение Барса е фаворит за успех в редовното време, но не са изключени продължения и дузпи.

Последни 5 изиграни срещи:

Барселона:

03 май Барселона - Реал Мадрид 1:1 (Шампионска лига)
08 май Барселона - Еспаньол 2:0 (Примера)
11 май Леванте - Барселона 1:1 (Примера)
15 май Барселона - Депортиво Ла Коруня 0:0 (Примера)
21 май Малага - Барселона 1:3 (Примера)

Манчестър Юнайтед:

01 май Арсенал - Манчестър Юнайтед 1:0 (Висша лига)
04 май Манчестър Юнайтед - Шалке 04 4:1 (Шампионска лига)
08 май Манчестър Юнайтед - Челси 2:1 (Висша лига)
14 май Блекбърн - Манчестър Юнайтед 1:1 (Висша лига)
22 май Манчестър Юнайтед - Блекпул 4:2 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Барселона - Манчестър Юнайтед

10 мача
3 победи за Барселона
4 равенства
3 победи за Манчестър Юнайтед
Голова Разлика: 17:14 за Барселона


Коефициенти от bet365:
Барселона - 2.00
Равен - 3.50
Манчестър Юнайтед - 3.75

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
217