Пясъчната кула


Н. Гавазов

Пясъчната кула

Най-яркият и очакван мач през миналата седмица в Шампионска лига постави Ливърпул лице в лице със суровата действителност.

Всъщност, за да разберем какво се случи, трябва да се върнем малко назад, непосредствено след фиаското на "Молиню".

Победата над Евертън намали градуса на напрежението. А победата над Нюкасъл трябваше да вдъхне самочувствие и увереност на мърсисайдци. След успеха на "Сейнт Джеймсис Партк" най-запалените фенове заговориха за завръщане, за място в топ 4 и най-малко за повторение на миналогодишното представяне в Шампионска лига, с което да бъде спасен сезонът.

Това обаче бе до гостуването на Реал Мадрид на "Анфийлд"...

Юрген Клоп призна, че се е подготвял за срещата, гледайки миналогодишния финал в главния европейски клубен турнир. И описа преживяното като мъчение. Но по-голямото мъчение предстоеше - Ливърпул допусна най-голямата домакинска загуба в историята си в Шампионска лига.

Клоп разсъждаваше преди двубоя с оптимизъм, намеквайки, че проблемите са зад гърба му. "Преди четири седмици нещата щяха да са различни. Всичко в живота зависи от времето. Може би навреме сме си стъпили на краката“, съобщи германецът преди мача с Реал Мадрид.

И през първите 15 минути Ливърпул накара всички да повярват на Клоп. Мадрид очевидно бе обезсърчен, но истината е, че "бланкосите" никога не се предават. В крайна сметка Реал Мадрид победи най-добрата версия на Ливърпул от май миналата година, а испанците напуснаха "Анфийлд", показвайки, че възраждането на Ливърпул е само илюзия.

Но, ако направим една ретроспекция, ще видим, че дори в победния мач срещу Нюкасъл (още в средата на първото полувреме "свраките" бяха в малцинство) се усети, че не всичко е толкова добре в играта на "червените", колкото ни се иска. Например, запазилият разсъдъка си Джейми Карагър определи бразилския вратар Алисон за най-добрия играч на Ливърпул в този мач. Легендарният защитник на мърсисайдци бе шокиран от действията на отбраната при статичните положения. "Клоп, като гледа това, ще се разтревожи. Уви, не е толкова трудно да стигнеш до вратата на Ливърпул“, заяви бившият футболист на "червените". Джейми дори изригна, че Нюкасъл е щял да победи, ако не е бил в намален състав.

Защо тогава трябва да се учудваме, че Ливърпул допусна пет гола срещу Реал Мадрид в мач от евротурнирите? Историческо поражение, коетоникак не е за хвалене. Клоп се опитва да се придържа към положителните страни, да ги развива, но това не може да стане, без да се подчертаят и премахнат недостатъците. "Червените" са много лесни за побеждаване, защото са уязвими при статични положения и при контраатаките. Защото противниците стигат твърде лесно до вратата на Алисон. Всичко това не се бе случвало никога преди. Но сега ситуацията е съвсем различна и Клоп трябва да намери решение, защото страданията ще продължат. Истината е, че възраждането на Ливърпул е изградено върху пясък. Става дума за една илюзия, която скоро ще рухне. И това плаши.

Всъщност, испанският гранд за пореден път доказа, че е кралят на обратите.

Пари Сен Жермен бе първият отбор, който изпита невероятната способност на Реал Мадрид да възкръсва от пепелта в предишния сезон на Шампионска лига. Френският шампион водеше с общ резултат 2:0, оставаше половин час до края на реванша, малцина се съмняваха, че всичко е решено, но в крайна сметка мадридчани се върнаха чрез хеттрика на Карим Бензема.

Същата съдба сполетя и Челси, който поведе с 3:0 на "Сантяго Бернабеу", преди Родриго и Бензема да разбият сърцата на феновете на лондонския клуб.

Но най-доброто възкръсване на Реал дойде в полуфиналите. Голът на Родриго в последната минута унищожи преднината от два гола на Манчестър Сити. В продълженията Бензема отбеляза победния гол, за да изведе мадридчани на финала.

В решителния мач Реал Мадрид се оказа по-силен.

В миналия вторник "бланкосите" отново показаха невероятните си умения да правят обрати. Още 15 минути след началния съдийски сигнал резултатът бе 2:0 в полза на Ливърпул, но в началото на втората част трибуните на "Анфийлд" мълчаливо наблюдаваха как Реал Мадрид се забавлява с плячката си.

Сега Ливърпул трябва да върне три гола на "Бернабеу", за да продължи в следващия кръг. А дори Реал Мадрид все още не се е изправял пред толкова трудна задача. Всъщност, на 15 март ще разберем какво ще се случи. Но едва ли останаха много фенове на "червените", които да вярват в пясъчни кули. Включително и след вчерашния мач с Палас, който завърши без голове, въпреки превъзходството на мърсисайдци във владението на топката (64%).

  Сподели
1384