Чеферин: Не мисля, че руските отбори ще играят в Европа


Н. Гавазов

Чеферин: Не мисля, че руските отбори ще играят в Европа

Президентът на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Александър Чеферин говори за ситуацията с отстраняването на руските клубове от международни състезания.

"Всички подценихме ситуацията през предишните месеци. Никой не можеше да си представи, че ще избухне подобен конфликт. Когато започна, всички мислехме, че ще продължи няколко седмици. Затова сега е много трудно да се предвиди какво ще се случи след това.

Не съм сигурен, че руските клубове ще могат отново да играят в европейските клубни турнири. И ние ще направим всичко възможно украинските клубове да могат да играят в своите турнири.

Вече казах това няколко пъти: много съжалявам за всички украински и руски спортисти, защото те, особено руските футболисти, усещат страничните щети от конфликта“, заяви Чеферин.

Припомняме, че на 2 май УЕФА реши да премахне руските клубове и национални отбори от международния сезон 2022/2023. Руските отбори през следващия сезон няма да могат да участват в европейските състезания, Лигата на нациите на УЕФА, Европейското първенство за U21, Евро 2022 за жени, както и в квалификациите за Световната купа за жени 2023.

Напомняме, че на 24 февруари армията на Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руските нацисти да започнат целенасочено да убиват цивилни хора и да разрушават граждански обекти без военно значение, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид, а за тях няма давност.

  Сподели
619