Барселона - Шахтьор: Трудно ще бъде и на двата отбора


Н. Гавазов

Барселона - Шахтьор: Трудно ще бъде и на двата отбора

Барселона - Шахтьор Донецк
Стадион: "Камп Ноу", Барселона
Дата: 05.04.2011
Час: 21:45
Съдия: Крейг Томсън (Шотландия)

Испанският шампион Барселона посреща в сряда вечер на „Камп Ноу"украинският гранд Шахтьор Донецк в първи мач от четвъртфиналите на Шампионската лига. Тези, които смятат, че каталунците безпроблемно ще се окажат на полуфинал са прекалено наивни хора. Легендата Йохан Кройф не се отнася към тях и в навечерието на двубоя предупреди, че отбора воден от Мирча Луческо е много по-неудобен съперник от Тотнъм или Реал Мадрид. Разбира се, Барселона се явява фаворит в двубоя, още повече, че ще домакинства, но нека не забравяме, че във футбола се случват много неочаквани събития, а и статистиката показва, че Шахтьор за „блауграна" не е толкова лек съперник, въпреки четирите победи на каталунците помежду им.

Така например, през август 2009 година на финала за Суперкупата на Европа Барелона победи Шахтьор с 1:0 благодарение на гол в допълнителното време. А последната среща между двата тима в Шампионската лига бе през сезон 2008/09, когато украинците победиха своя съперник с 3:2, при това в неговото леговище на „Камп Ноу". Всичко това означава, че едва ли Шахтьор се бои от поредната среща с Барселона, още повече, че хората на Луческу ще излязат с настроение, защото те написаха вече своята история и няма какво да губят.

И двата тима са действащи шампиони на страните си и най-вероятно ще защитят титлите си. В последните си срещи каталунците победиха Виляреал с 1:0 и водят пред Реал с осем точки, докато „миньорите" победиха Иличевиц с 3:1 и са с 12 точки разлика пред Динамо Киев. Това означава, че и двата отбора са спокойни във вътрешните си шампионати и всички сили могат да бъдат хвърлени в Шампионската лига, където да покажат своя максимум.

За домакините поради контузии отпаднаха Пуйол, Максуел и Абидал. Гуардиола няма да измени на стила и манталитета на игра на „блаугранас" и ще заложи на трима нападатели в атака в лицето на Педро, Вия и Меси. Схемата на игра ще бъде 4-1-2-3, като най-вероятно Масчерано ще бъде изтеглен назад и поставен в опорната зона. Вероятен състав: Валдес; Алвеш, Пике, Бускетс, Адриано; Масчерано; Шави, Иниеста; Педро, Меси, Вия.

Мирча Луческу няма да може да използва услугите на контузения Кучер. Срещу Рома, наставника на Шахтьор изненада, започвайки с трима нападатели, които бяха подкрепени от атакуващ полузащитник в лицето на Жадсон. Едва ли обаче срещу Барселона румънският специалист ще изпробва същия атакуващ стил на игра и най-вероятно да заложи на вариант 4-2-3-1, което означава, че в нападение ще видим само Адриано, а Коща и Уилям ще бъдат изтеглени назад. Вероятен състав: Пиятов; Сърна, Чигирински, Ракитцки, Рат; Хюбшман, Мхитарян; Коща, Жадсон, Уилям; Адриано.

Несъмнено, опитът на Барселона в Шампионската лига е много по-голям от този на своя съперник. Каталунците три пъти през последните три сезона достигат до полуфинал в турнира. През настоящият сезон обаче, хората на Гуардиола са отправили най-малко удари във вратата на съперниците си, от който и да е било друг отбор. Най-голямата опасност за Пиятов обаче ще бъде Меси, защото той е нанесъл най-много удари към противниковата врата, от който и да е друг футболист в турнира.

Шахтьор се класира за четвъртфиналите в турнира за първи път в своята история. Отборът на Мирча Луческо е рекордьор по вкарани голове извън наказателното поле на съперника. Освен това, украинците спечелиха девет от последните си десет срещи в Шампионската лига и вкараха зашеметяващите 26 гола.

Всичко това показва, че условията да се получи един интересен мач са налице. Интересно ще бъде да видим, дали гостите само ще рушат играта на каталунците и с мощни контраатаки ще застрашават вратата на Валдес или ще се опитат да изнесат действията в средата на терена. Тогава тук възниква въпроса, доколко тактически дисциплинирани ще бъдат бразилските играчи в отбора воден от Луческу. Несъмнено, фаворит в мача са домакините, които ще успеят да реализират поне два гола, но твърде вероятно е Шахтьор да успее да върне поне един гол, имайки предвид способността на украинските нападатели да бележат попадения. При всички положения, на нито един от двата тима няма да бъде леко. 

Прогноза за: Барселона - Шахтьор 3:1


Последни 5 изиграни срещи:

Барселона:

05 март Барселона - Реал Сарагоса 1:0 (Примера)
08 март Барселона - Арсенал 3:1 (Шампионска лига)
13 март Севиля - Барселона 1:1 (Примера)
19 март Барселона - Хетафе 2:1 (Примера)
02 април Виляреал - Барселона 0:1 (Примера)

Шахтьор Донецк:

03 март Севастопол - Шахтьор Донецк 0:1 (Висша лига)
08 март Шахтьор Донецк - Рома 3:0 (Шампионска лига)
13 март Карпати Лвов - Шахтьор Донецк 1:0 (Висша лига)
20 март Шахтьор Донецк - Волин 4:0 (Висша лига)
01 април Иличивец - Шахтьор Донецк 1:3 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Барселона - Шахтьор Донецк

7 мача
4 победи за Барселона
1 равенство
2 победи за Шахтьор Донецк
Голова Разлика: 12:7 за Барселона


Коефициенти от bet365:
Барселона - 1.20
Равен - 6.50
Шахтьор Донецк - 15.00

Коефициенти от Offsidebet:
Барселона - 1.20
Равен - 6.30
Шахтьор Донецк - 14.00

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
146