Бенфика и Аякс ще оставят всичко за реванша


Н. Гавазов

 Бенфика и Аякс ще оставят всичко за реванша

Бенфика - Аякс
Стадион: "Да Луж", Лисабон
Дата: 23.02.2022 г.
Час: 22:00 ч.
Съдия: Славко Винчич (Словения)

Бенфика ще приеме Аякс в първи мач от осминафиналите на Шампионска лига. Това е сблъсък, в който мнозина специалисти определят нидерландския колектив за фаворит, но португалците вече извършиха един подвиг, така че е неуместно да бъдем категорични в този случай и особено на този етап от турнира.

Банфика стигна до първия кръг на плейофите на главния европейски клубен турнир като втора в групата си, в която се намираха още Байерн Мюнхен, Барселона и Динамо Киев. "Орлите" събраха осем точки, а решаващи се оказаха мачовете с Барселона – победа с 3:0 в Лисабон и равенство 0:0 в Каталуния оставиха испанския конкурент назад в класирането. Бенфика обаче не се справя добре във вътрешното първенство, където е трета, на 6 точки след втория Спортинг и на 12 пункта зад лидера Порто. Освен това хората на Нелсон Верисимо не спечелиха седем от последните си 11 срещи във всички турнири, като загубиха два от последните си пет мача. Тревожното е също така, че "орлите" претърпяха поражения в две от последните си три домакински срещи и не успяха да опазят вратата си в предходните пет домакински мача.

Аякс се класира за осминафиналите на Шампионска лига по зашеметяващ начин, спечелвайки всичките си двубои в група, в която се намираха още Борусия Дортмунд, Спортинг Лисабон и Бешикташ. Впечатляващото е, че амстердамци вкараха 20 гола, а получиха само 5. Колективът на Ерик  тен Хаг обаче не спря до тук, а продължи с доброто си представяне. Аякс е лидер в Ередивизе с 57 точки от 23 мача, на 5 пункта пред втория ПСВ. Също така Аякс спечели26 от последните си 30 мача и нито веднъж не загуби като гост от април 2021 г.

Версимо, Пинхо и Сеферович от домакините са контузени. Гостите пристигат без намиращите се в лазарета Стекелнбург, Клайбер и Броби.

Интересни факти:

-         Бенфика има само една победа срещу Аякс и тя е през 1969 г.

-         Аякс спечели пет от предишните си шест двубоя с други португалски отбори.

-         Аякс е отбелязал най-много голове в Ередивизе през този сезон – 20.

-         Аякс е допуснал само пет гола в Ередивизе през този сезон – 5. Всеки един друг тим е получил поне 20 попадения през кампанията.

-         Аякс има само три поражения през последните десет месеца.

От написаното по-горе можем да предположим, че Аякс е фаворит в утрешната среща. Но нека да не отписваме Бенфика, спомняйки си мачовете на "орлите" с Барселона. Тук съществена роля ще изиграе и публиката, която е една от най-горещите в Европа. Да, лисабонци преминават през лош период, но те показаха вече, че могат да се мобилизират за решаващите двубои. В този смисъл победата за гостите изглежда резонна, но най-разумното е в нашата прогноза да включим и знак "Х".

Прогноза: Бенфика – Аякс 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Аякс (Ерик тен Хаг)
 
Пасвеер
   
Мазрауи
Шуурс
Мартинес
Блинд
Алварес
Гравенберх
Антъни
Бергхуис
Тадич
Алер
Нунес
Рамос
Евертон
Вейгъл
Марио
Рафа
Грималдо
Вертонген
Отаменди
Лазаро
   
Влаходимос
 
Бенфика (Нелсон Верисимо)

Обоснована прогноза: Бенфика - Аякс 1:1

  Сподели
787