Арсенал обърна Барса в спектакъл на Емирейтс


В. Мухарски

Арсенал обърна Барса в спектакъл на Емирейтс

В еднa от най-очакваните осминафинални срещи в Шампионската лига на "Емирейтс " Арсенал обърна Барселона от 0:1 до 2:1. И двата отбора стояха добре на терена и можеха да се поздравят с победата.

В 14-ата минута бе първото сериозно положение в този двубой. Давид Вия по великолепен начин изведе Лео Меси сам срещу вратаря на "артилеристите", аржентинецът обаче нямаше късмет и техничния му удар мина на сантиметри от левия страничен стълб. В 24-ата минута дойде и първата по-опасна възможност за англичаните. Уолкът се откъсна от защитата на "каталунците" и намери Сеск фабрегас, който от своя страна сбърка и вместо да шутира от изгодна позиция, се опита да подаде към Роби ван Перси, който нямаше шанс за добро отиграване.

В 25-ата минута, най-добрият футболист на терена, Лео Меси завърза защитниците в червено и пусна към Давид Вия, за който не бе проблем да открие резултата с плътен удар по земя. През първото полувреме единствено Самир Насри получи официално предупреждение. Арсенал бе много близо до гола в 28-ата минута, но ударът на непокрития от защитниците на Барса Роби ван Перси не намери целта.

Десет минути по-късно Меси прати топката във врата, пазена от Счесни, но преди това бе прозвучал сигнал на съдията за засада. Две минути преди края на първата част Ван Перси засече с глава центриране в наказателното поле на испанците, но топката мина над вратата на Виктор Валдес.

През втората част първата по-интересна ситуация бе в 56-ата минута, когато Педро се строполи в наказателното поле на "артилеристите", реферът обаче не видя нарушение, което бе и правилното решение. След час игра Насри центрира в наказателното поле, където Ван Перси се опита да засече, но топката бе изчистена. Пет минути по-късно отново холандецът се опита да тормози Валдес, но ударът му бе отразен от стража.

Носителят на "Златната топка" за миналата година Лионел Меси за пореден път изпъкваше над всички останали футболисти на терена. В 76-ата минута се стигна и до изравнителното попадение. Най-добрият играч на Арсенал в тази среща Ван Перси бе изведен в наказателното поле и след като се приближи максимално до вратата на гостите със силен удар от малък ъгъл отбеляза за 1:1. Вина за гола определено може да носи вратарят Валдес, който не бе заел добра позиция при попадението на холандеца.

В 83-ата минута домакините стигнаха до пълен обрат. Топката бе пратена към Самир Насри, който се ориентира добре в ситуацията и подаде към Аршавин, който веднага нанесе своя удар, пращайки топката за втори път в мрежата на Барса, само в рамките на шест минути.

Миналата година англичаните отпаднаха от турнира от Барса след 2:2 и 1:4.

  Сподели
175