УЕФА обмисля промяна на формата на ШЛ


Н. Гавазов

УЕФА обмисля промяна на формата на ШЛ

Управляващите органи на УЕФА обмислят промяна на формата на решаващите мачове в Шампионската лига, според New York Times.

Най-вероятният вариант би бил да се откаже от двубоя на конфронтацията на полуфиналите. Освен това и двете срещи, както и самият финал, ще се проведат в рамките на една седмица в същия град. Градът домакин ще бъде домакин на други събития, включително концерти, легендарни игри и младежки финал. Това решение трябва да допринесе за допълнителен приток на пари, както и за увеличаване на обхвата на зрителската аудитория.

Никакви промени няма да влязат в сила поне до 2024 г., когато е планирано да се реформира формата на Шампионска лига. УЕФА няма да е първата, която направи промяна. По-рано КОНКАКАФ, конфедерацията на Северна и Централна Америка и карибския футбол, обяви, че ще се откаже от финала от два мача и ще промени редица други правила за контролирани турнири.

Миналата седмица УЕФА публикува финансов анализ, според който най-добрите клубове на континента ще претърпят загуби от над 8 милиарда евро поради коронавируса. В много отношения финансовите затруднения на клубовете принуждават сдружението да търси допълнителни източници на доходи за отборите.

  Сподели
135