Байерн унищожи Барселона и е на полуфинал (видео)


Н. Гавазов

Байерн унищожи Барселона и е на полуфинал (видео)

Байерн Мюнхен победи Барселона с резултат 8 : 2 в мач от четвъртфиналите на Шампионска лига.

Интересното е, че наставникът на каталунците Кике Сетиен изостави привичната схема на игра 4-3-3 и започна с постройка  4-4-2 с Видал и Серхи на фланговете и Де Йонг и Бускетс в средата на терена. Баварците излязоха с 4-2-3-1 с Горецка и Тиаго в опорната зона.

Противно на очакванията, испанците започнаха агресивно и бяха по-активния отбор. Още във втората минута "блаугранас" организира отлична контраатака, но Боатенг успя да пресече опасния пас на Серхи към Суарес. Отговорът на мюнхенци дойде след 50 секунди. Перишич класно намери Мюлер около наказателното поле на съперника, Томас не се полакоми да стреля, а вместо това подаде на Левандовски, който откри резултата – 1:0 за Байерн Мюнхен.

Испанците не се стреснаха и изравниха само след три минути. Пике отправи отличен пас към Алба, който изпрати топката към Суарес, а Давид Алаба изпревари уругваеца, но в опит да изчисти, изпъна мрежата зад Нойер – 1:1.

Двата отбора продължиха да играят активно, опитвайки с извеждащи подавания да сломят противниковата защита. Суарес и Меси отправиха опасни удари, но вратарят на баварците показа отлични реакции. Левандовски и Горецка отговориха с изстрели покрай вратата.

В интерес на истината, в тези минути испанците бяха по-активни и контролираха средата на терена. Колективът на Кике Сетиен обаче плати висок данък на слабата организация в защита – проблем, който съпътстваше "блаугранас" през целия сезон. Само в рамките на 10 минути – от 21-та до 31-та – германският шампион буквално помете съперника си, вкарвайки три гола, които трябва да тежат изцяло на съвестта на отбраната на каталунците.

Най-напред натиск на Гнабри принуди Семедо да загуби топката близо до своето наказателно поле, след което последва подаване към Перишич, който стреля ниско, а Тер Щеген не успя да реагира – 2:1 за Байерн!

В 27-та минута пък бранителите на Барселона проспаха както подаването на Горецка към Гнабри, така и оставиха Серж да изскочи пред вратата и да направи резултата 3:1.

Четири минути по-късно германците окончателно шокираха съперника си. Кимих от фланга прати топката към близката греда, а Мюлер изпревари Ленгле и изпрати топката в мрежата за 4:1.

Испанците изпаднаха в нокдаун, а баварците не се посвениха да потърсят пето попадение – Левандовски, Кимих и Перишич изпробваха реакциите на Тер Щеген.

Второто полувреме започна с малко по-активна игра от страна на Барселона, чийто играчи се опитаха да пресират съперника. На мястото на Серхи се появи Гризман, което раздвижи атаката на "блаугранас". Малко след началото Мюлер отново вкара, но попадението бе отменено заради засада.

В 57-та минута по-добрата игра на каталунците даде резултат – Алба отляво подаде на Суарес, който от около 12 метра проби в десния ъгъл на Нойер. След това играта се успокои, а най-интересното се случи на пейката на германския отбор, където спортният директор на баварците Салихамиджич получи жълт картон за вербални атаки към съдията. Веднага след този инцидент защитата на каталунците проспа поредната остра атака на съперника. Алфонсо надигра Семедо по фланга, влезе в наказателното поле и изпрати топката към Кимих, който от линията на вратарското поле възстанови преимуществото на Байерн от три гола.

Играта продължи да бъде динамична, като топката бързо се пренасяше от едната в другата половина, а двата тима организираха добри атаки, но без опасни положения. Баварците повече задържаха коженото кълбо пред вратата на съперника, сякаш очаквайки играчите на "блаугранас" сами да сгрешат. И това се случи в 82-та минута, когато Левандовски порази вратата на Тер Щеген, след подаване на Коутиньо.  

Мъките и униженията за хората на Кике Сетиен не свършиха с това. Слабата игра на защитата на испанците продължи да дава своите плодове, а в погрома се включи и Коутиньо, който порази вратата на Тер Щеген в 86-та минута, а минута преди края на редовното време оформи и дубъл срещу клуба, който го отдаде под наем на Байерн.

Така Барселона безславно напусна Шампионска лига, а въпросителните към ръководството на клуба остават и дори стават още по-големи. Байерн от своя страна потвърди статута си на главен фаворит в турнира. Баварците се класираха за полуфиналите, където на 19 август ще срещнат  победителя от Манчестър Сити – Олимпик Лион.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
267