УЕФА коментира последната промяна на правилата


Н. Гавазов

УЕФА коментира последната промяна на правилата

Ръководителят на Съдийския комитет към УЕФА Роберто Розети коментира последните промени във футболните правила, които влязоха в сила на 1 юни.

Тези изменения ще бъдат приложими вече във финалните мачове на Шампионска лига, Лига Европа, Шампионска лига при жените и Младежка лига на УЕФА през сезон 2019/20.

Основните промени се отнасят за правила 14 (наказателен удар) и 10 (Определяне на резултата от мача).

Правило 14. 11-метров удар

Вратарят не нарушава правилата, когато топката минава покрай вратата или отскача от гредата (без контакт с вратаря), освен ако такова нарушение ясно не засяга нападателя.

Вратарят получава устно предупреждение за първо нарушение и жълт картон за всяко следващо нарушение.

Играчът, нанасящ удара се наказва, ако  той и вратарят нарушат правилата едновременно.

"По-конкретно, ако вратарят отбие удара, преждевременно напускайки голлинията, той няма да получи жълт картон за първото си нарушение, но трябва да получи такъв за всяко по-нататъшно нарушение. Повечето вратари излизат от линията преждевременно, тъй като неправилно предвиждат момента на удара и незначителните нарушения стават забележими благодарение на технологията, тоест видео асистента на рефера“, обясни Розети.

Правило 10. Определяне на резултата от мача

Жълтите картони и устните предупреждения не се отнасят до дузпите.

В мачовете, в които за определяне на победителя са необходими дузпи, жълтите картони вече няма да се прехвърлят към дузпите. Това важи за всички играчи, но е особено важно за вратарите, които попадат под строг контрол по време на изпълнение на дузпите.

"Според указанията на IFAB и футболните правила, дузпите не са част от мача. Това е само начин за определяне на  победителя в двубоя. Ако вратарят получи жълт картон по време на игра, основно или допълнително време, а след това преждевременно излезе от линията на вратата при изпълнение на дузпи, той, разбира се, трябва да бъде изгонен. Сега с VAR това ще се случи още по-често, а вратарите ще бъдат наказани по-често от други играчи. Вярваме, че това е необходима и важна промяна“, подчерта Розети.

  Сподели
102