Тебас: Манчестър Сити харчи нефтодолари


Н. Гавазов

Тебас: Манчестър Сити харчи нефтодолари

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас разкритикува Манчестър Сити и Спортния арбитражен съд и обеща да докаже на Хосеп Гуардиола, че е сгрешил.

След оправдателната присъда на CAS срещу Сити и твърдението на Тебас, че Лозанският съд е нелегитимен да разглежда подобни случаи, Гуардиола много остро отговори на своя сънародник, напомняйки му за позицията по отношение на испанските грандове.

Тебас не се трогна от думите на Пеп и произнесе цяла тирада за това, че CAS е мъртъв, а Сити мами със спонсорски договори и живее на петродолари.

"Всички знаем какво е направил Сити. Когато УЕФА наложи санкции срещу тях, това не бе изненада за повечето хора в европейския футбол.

Не искам да казвам, че хората са били щастливи, но поне имахте усещане за триумф на справедливостта във връзка с клубовете, собственост на цели държави. Друг такъв клуб е ПСЖ.

Сити ще играе в Шампионска лига през следващия сезон, но не защото са действали правилно, а защото CAS сгреши.

Всъщност CAS ги глоби с 10 милиона евро и това не е само това. Доколкото разбирам, това е глоба за отказ да съдействат за разследването на УЕФА. Защо биха направили това? Сити укривал ли е документи?

Бих искал да видя окончателната резолюция на CAS. Когато тя бъде публикувана и прочетена, ще обясня на Гуардиола защо съм сигурен в тяхната вина. Те постъпиха лошо.

CAS е мъртъв. Имах съмнения относно CAS от много години - не само заради тази резолюция, но и заради много други. Те правят обратното на начина, по който трябва. Няма прозрачност при тях.

Когато CAS отмени решението на УЕФА, видяхме протести - от Клоп и Моуриньо - защото всички разбираме, че те се опитват да намерят начин да заобиколят правилата на финансовия феърплей.

През последните пет години Сити, заедно с ПСЖ, похарчи най-много. Сити не купуваше за сметка на ресурсите си, както направи Манчестър Юнайтед, използвайки доходи от телевизия или спонсори. Те харчиха нефедолари - пари, спечелени от ОАЕ от продажбата на петрол.

Държавните клубове от Европа правят това, което искат. В случая с Манчестър Сити можем да говорим за фиктивни спонсори, фиктивен договор за преименуване на стадиона.

"Етихад" не струва толкова, колкото плащат за него и това създава опасна икономическа ситуация за нас", заяви Тебас.

  Сподели
191