УЕФА облекчи правилата за финансовия феърплей


Н. Гавазов

УЕФА облекчи правилата за финансовия феърплей

УЕФА обяви временно смекчаване на правилата на финансовия феърплей (ФФП), за да помогне на клубовете да преодолеят икономическата криза, причинена от пандемията COVID-19.

Както е известно, УЕФА допуска до участие в своите турнири, Шампионска лига и Лига Европа, само отборите, спазващи правилата на ФФП. Именно заради нарушаването на тези правила Манчестър Сити бе отлъчен за два сезона от европейските състезания и сега се опитва да оспори това наказание в Спортния арбитражен съд.

Досега участващите клубове в европейските състезания могат да отразят загуба за тригодишен период от не повече от 30 милиона евро (27 милиона паунда).

Сега, след като много клубове загубиха приходи от мачове и някои спонсорски договори, УЕФА реши да не взема предвид фискалната 2020 година при изчисляване на допустимата загуба.

Когато изчислява бъдещите периоди, УЕФА възнамерява да счита 2020 и 2021 г. за една фискална година, като по този начин дава на клубовете повече време да приведат своите счетоводни показатели в ред след кризата, предава The Guardian.

Казано по-просто, решението на УЕФА означава, че клубовете ще могат да натрупа повече дълг или да струват повече на собствениците.

  Сподели
150