Леман обясни провала на Арсенал срещу Челси в ШЛ през 2004 г.


Н. Гавазов

Леман обясни провала на Арсенал срещу Челси в ШЛ през 2004 г.

Бившият вратар на Арсенал Йенс Леман обвини  топката на Nike в отпадането  на "артилеристите"  от Шампионска лига през 2004 година.

Арсенал бе абсолютно великолепен през сезон 2003/04, спечелвайки  Висшата лига без нито едно поражение в 38 кръга и завърши с 11 точки пред най-близкия си преследвач.

Надеждите на "артилеристите" за допълнителни трофеи обаче бяха зачеркнати от най-големите съперници: Манчестър Юнайтед нокаутира хората на Арсен Венгер във ФА Къп, а Челси не пожела да даде  на Арсенал билета за полуфинала на Шампионска лига.

Тази чисто английска конфронтация във 1/4 -финалите на Шампионска лига до голяма степен бе предопределена от грешката на Леман, който в реванша на  "Хайбъри“ неуспешно реагира на удара от далечно  разстояние на Клод Макелеле и създаде възможност за Франк Лампард да добави.

В крайна сметка след 1:1 в първия мач, в реванша Арсенал  претърпя домакинско поражение с 2:1  и напусна европейския турнир.

Йенс обаче има оправдание.

"Не го разбирах, но с големите отбори все пак се случва - Висшата лига създава невероятно тесен график за вас в края на сезона.

По онова време трябваше да играем няколко мача срещу отбори от най-високо ниво за 10 дни. Колкото и да е добър екипът ти, няма да можеш да играеш на такова високо ниво на всеки два до три дни. В тази връзка Челси имаше предимство пред нас.

Спомням си, че допуснах  грешка срещу Челси, защото играхме с напълно нова топка от Nike, а в полет тя започна да се обръща, така че аз не можах да я спра. Не можах да я хвана.

Така Франк Лампард изравни, а в последната минута - тъй като бяхме толкова уморени - не можахме да задържим  равенството  и загубихме този мач“, заяви Леман пред beIN Sports.

  Сподели
142