Акцентите в 4 кръг на Шампионската лига


Н. Гавазов

Акцентите в 4 кръг на Шампионската лига

Четвъртият кръг на Шампионската лига предостави много емоции на любителите на футбола, които станаха свидетели както на неочаквани резултати, така и на класиката в европейския футбол, какъвто бе двубоя Милан - Реал Мадрид.
FUTBOL TV заостря вниманието на нашите читатели върху някои от акцентите в двубоите.


1. Героите на деня

Без никакво съмнение, когато се вгледаме по-внимателно в срещите от най-престижния европейски клубен турнир, веднага три имена изпъкват на преден план. Потенциалът на Гарет Бейл е добре известен вече - срещу Интер на „Сан Сиро" той успя да вкара три гола. Във вторник вечер уелсецът не се разписа, но бе в основата на всички атаки на своя отбор, постигна две
асистенции и най-важното - бе разрушителят на прехвалената защита на „нерадзурите". С право BBC го определи за герой на мача, в който Тотнъм записа историческа победа.

Другият футболист на когото просто сме длъжни да обърнем внимание е Филипо Индзаги. Не заради годините му - цели 37, а заради това, че влезе в историята на футбола със своите 70 попадения в евротурнирите, което го прави най-резултатен голмайстор за всички времена!

И последното име в нашия списък е стражът на Твенте Ники Михайлов, който съвсем заслужено бе избран от специалистите за вратар на кръга. Пред 30 200 зрители на „Везерщадион", с безпогрешната си игра българинът отчая Марин, Алмейда и Писаро и донесе изненадващата победа за своя отбор.


2. Европейска класика


Двубоят Милан - Реал не изневери на себе си и отново станахме свидетели на поредното шоу между двата отбора. Не заради присъствието на Жозе Моуриньо, който бе посрещнат като Бог при завръщането си в Милано или присъствието на 76 357 зрители на „Сан Сиро", а защото в сблъсъка между двата най-успешни клуба на Стария континент видяхме всичко, което може да се види в един мач: как „бланкосите" на определен етап от мача можеха да отнесат с няколко гола своя съперник, как Индзаги с двата си гола обърна мача и как 44 секунди преди края на срещата, жокерът на Моуриньо - Педро Леон измъкна от челюстите на загубата Реал.

 


3. Неочакваните резултати

Те бяха повече от всеки друг път. Ако победата на Марсилия срещу Жилина се очакваше, някой да е предполагал, че гостите ще победят със 7:0? А какво да кажем за Шахтьор - Арсенал, където прехваления отбор на Арсен Венгер претърпя поражение? С основание френският специалист заяви след мача, че предпочита повече да не се завръща в Донецк. А някой да е очаквал, че Твенте ще бие Вердер или Тотнъм ще постигне два гола разлика срещу Интер? В същото време победите на Бенфика, Юнайтед, Байерн, Челси, Валенсия, а защо не и тази на Рома, изглеждат закономерни.

 


4. 70% владеене на топката без да победиш

Не може отново да не обърнем внимание на нашите „любимци" Барселона. Просто е интересно как каталунците постигат разгромяващи резултати срещу Арсенал, Севиля или бият с лекота Реал, а срещу отбори, определено по-слаби не успяват. Статистиката показва, че срещу Копенхаген „блауграна" владееше топката в 65% от времето, но не се заблужавайте: датският шампион бе по-близо до победата, отколкото именития си съперник. Очевидно е, че добре защитаващите се отбори се превръщат в проблем за хората на Гуардиола.

 

5. Има ли фаворит?

От видяното до този момент, не може да не си зададем въпроса - кой е с най-големи шансове да спечели Шампионската лига? Със сигурност едва ли Милан. Интер от своя страна не е същия отбор от миналата година, а и нека си припомним златното правило, че европейският шампион никога не дублира титлата си. За Байерн няма смисъл да говорим - поне докато не се изпразни лазарета на баварците, но след това пък холандският им треньор ще трябва да ги мотивира. Арсенал има своите шансове, но до този момент видяхме хората на Венгер срещу отбори като Брага и Шахтьор, а срещу единия дори загуби.

Реал? Не съм съвсем сигурен от видяното в четвъртък вечер. Повече от очевидно бе, че Марсело изпитваше огромни проблеми, а като цяло защитата на „белите" се огъна. Но Специалния има време да коригира нещата и ако го направи, за мен това ще бъде единият от фаворитите.

Челси изглеждат изключително компактен и стабилен отбор, а миналогодишния проблем с допускането на твърде много голове при статични положения изглежда изчистен. „Сините" от Лондон обаче изпитват колебания при гостуванията си и това наистина може да ги провали. Всъщност, това е вторият фаворит за спечелване на турнира.

Юнайтед? В никакъв случай „червените дяволи" не могат да ни убедят, че имат сили да триумфират. Ако Реал има проблеми в защитен план, при хората на Сър Алекс те са освен в защитата, но и в средната линия. Ако обаче шотландският специалист успее да коригира някои неща в отбора, без угризение можем да си върнем думите назад.

А Барселона? Та Моуриньо ги разкри миналата година, а Гуардиопа продължава да упорства и да няма план „Б" за ситуации като срещу Рубин или Копенхаген. С отлични изпълнители във всички линии, испанския шампион се препъва твърде елементарно. Но въпреки това, Барса си остава третия фаворит за спечелване на турнира.

От казаното до тук не може да не си направим извода, че ни очакват още по-горещи битки и изненадващи резултати. Нека си припомним само миналата година слагаше ли някой в сметките Байерн и Интер? Какво пречи същото да се повтори и сега, но с нови лица? При всички положения най-интересното тепърва предстои, а още по-интересно ще бъде в следващия етап на турнира, което кара футболните фенове да потъркват доволно ръце.

 

  Сподели
281