Мисията невъзможна


Н. Гавазов

Мисията  невъзможна

В сряда вечер реших да гледам футболната среща от 2 кръг на груповата фаза на Шампионската лига между Рубин и Барселона. Исках да разбера дали испанците ще победят и дали Гуардиола си е взел поука от някои неуспехи през миналия сезон. Наложи ми се да ползвам услугите на Интернет заради работата си на компютъра ( и не съжалявам, защото може би нямаше да ми дойде идеята да напиша настоящия си коментар). Докато си работех и хвърлях по едно око на мача в който Барселона отново се бе оплела като пате в кълчища в собствената си мрежа, в самия край на срещата чух едно безумно изказване на коментатора, който явно бе изнервен от това, че любимците му не успяха да победят руския шампион.

Ще се опитам да го предам дословно: „Видяхме абсолютно жалка и убиваща футбола игра на Рубин. Не мога да разбера защо изобщо зрителите ходят на мачовете на този отбор? Това е неуважение към собствената публика. Едва ли тим с такава недостойна тактика ще излезе от групата" - шашнах се, защото направих аналог с един друг наш известен коментатор, който бе обезумял по същия начин на мача БАТЕ - Левски, че заслепен от „синята" си обич се опитваше да ни убеди 15 минути преди края на мача, че жалкия отбор на Батков ще вкара 4 гола на съперника си. Не това обаче е въпрос на настоящия ми коментар

Замислих се над това какво се случи в столицата на Татарастан. Ден по-рано бях писал, че Барселона има мисия и ще търси отмъщение в руските степи и почти бях убеден, че ще го намери. Логиката ми подсказваше, че човек греши един - два пъти, а когато почне да повтаря грешките си, то тогава се превръща в глупак. А треньорското ръководство на каталунците не приличат на глупаци. Четох изказванията на Пике и Пуйол, които се заканваха какво ще направят, сложих на кантара и това, че Рубин си подмени половината отбор, че Келешин няма да играе ( така каза Бердяев на пресконференцията) и взех, че им повярвах.

На практика какво се оказа. Хосеп Гуардиола и неговата Барселона отново не намериха входа на лабиринта наречен Рубин. Както лъч светлина се разпилява, попадайки върху скъпоценните камъни, така и нападателите на Барса се разпиляваха в странната защита на домакините. Представяте ли си: каталунците не успяха да победят отбор, който три пъти по-малко владееше топката! Гуардиола може и да е добър треньор ( аз не мисля така), но той понятие си няма как да победи Моуриньо и Бердяев. И съответно след такива важни мачове в които Барса се проваля, чуваме познатия рефрен: „В нищо не мога да упрекна своите футболисти. Ние създадохме много положения и контролирахме топката". Запомнете тази фраза в случай, че Барселона не победи в „Ел Класико".

Рубин, независимо с какъв нападател игра, можеше да спечели. Както Интер на полуфинала. Защото испанците не показаха нищо ново и по-лошото - не си бяха научили урока от предишните срещи. И сега не бива да се оплакват от студове и лош терен. А за подценяване да не говорим, защото се заканваха преди мача. Очевидно е, че каталунците за четвърти път настъпиха дръжката на греблото, а това се превръща в очевиден техен проблем. Още в началото на мача играчите на Гуардоиола виждаха в своя съперник швейцарско сирене с дупки, но в неговия ход се оказва, че с шампиона на Русия нещата не стоят точно така и играта в отбрана е същата както миналата година. А Барса тръгна да побеждава своя съперник с трима централни полузащитници. А без Меси просто фланговете не работеха - Алвеш и Максуел се провалиха.

И да се върнем към темата „антифутбол". Казвам го за кой ли път - това е мит на неудачниците. В конкретния случай - Барселона. Рубин игра така както може да играе и постигна добър резултат. А тези които говорят за антифутбол да се замислят от какви компоненти се състои съвременния футбол: техника, физика и тактика. И щастие разбира се. На кой какъвто цвят му харесва. Рубин бе силен тактически, Барса е силна в техниката, а Интер например при Моуриньо в тактика и физика. И толкова е просто - технична Барса не е по-силна от тактическия Рубин. За какъв антифутбол говорим тогава? Мачът ни държа в напрежение до края и на едни донесе радост, а на други мъка - значи тази игра заслужава да живее и има смисъл.

В заключение ще кажа, че ако Вие сте богат и обичате импресионистите - отивате и купувате картина на Моне за примерно 1 милион лева, но ако нямате пари и обичате кубизма - на пазара има картини за по 20 лева. Сигурен съм, че насладата и от това произведение на изкуството ще бъде не по-малка. А истинския ценител, професионалиста знае, че кубизма и импресионизма са по своему прекрасни.....

PS: Авторът е фен на Барселона и такъв ще си бъде  винаги.

 

  Сподели
177