Асоциацията на европейските лиги се обяви срещу промените в Шампионска лига


Н. Гавазов

Асоциацията на европейските лиги се обяви срещу промените в Шампионска лига

Асоциацията на европейските професионални футболни лиги (EPFL) публикува на официалния си уебсайт изявление, в което не подкрепя промените в Шампионската лига, предложени от Асоциацията на европейските клубове (EСA).

"Ние сме твърдо убедени, че предложените реформи ще бъдат от полза за няколко богати и господстващи клуба, но ще навредят на лигите и огромното мнозинство от отборите, участващи в местни турнири.

Организацията ни работи по промени, които ще допринесат за дългосрочната спортна и финансова устойчивост както на европейските, така и на националните клубни състезания.

Смятаме, че е необходимо да започнем от нулата, за да направим промени в клубните състезания под егидата на УЕФА, които първо трябва да постигнат споразумение с нашата организация и други заинтересовани страни", се казва в изявлението.

По-рано ЕСА, водена от президента на Ювентус Торино Андреа Аниели, предложи да се замени традиционната квалификация за Шампионската лига чрез националните шампионати до европейската футболна пирамида. Също така бе предложено да се провеждат мачове през уикендите и да се промени формата на груповия турнир от 8 групи от 4 отбора до 4 групи от 8 отбора, което ще увеличи броя на срещите за всеки участник от 6 на 14.

  Сподели
407