Първата интрига


Н. Гавазов

Първата интрига

През миналата седмица се проведоха четири мача от евротурнирите, които ни дариха с много емоции и които за пореден път доказаха, защо футболът е най-популярният спорт на планетата. По ред причини два от тези двубоя заслужават специално внимание - заради техния развой, заради показания характер в тях и не на последно място за тактическата феерия от страна на треньорските щабове на победителите.

Съвсем разбираемо, Мърсисайдското чудо получи най-голям отзвук в пресата, защото не всеки ден може да видиш четири гола във вратата на Барселона, която се смяташе за главен фаворит за спечелване на Шампионска лига. Да не говорим, че тук е намесена  и популярността на двата съперника, атмосферата на "Анфийлд", а и почти всеки мач на колектива на Юрген Клоп през този сезон предизвиква наслада за окото. Най-вероятно още дълго ще се говори за тази знаменита победа на Ливърпул, която дори не е апогеят в представянето на "червените". Очевидно е, че след привличането на Алисон и Ван Дайк мърсисайдци се превърнаха в истинско чудовище, от което се очаква да се бори за главните трофеи.

На не по-ниско място обаче трябва да поставим и обратът на Тотнъм срещу Аякс. Да, холандците не са Барселона, но амстердамци по категоричен начин изхвърлиха Ювентус и Реал Мадрид от турнира.

И не само това.

Заради контекста, обратът на Тотнъм дори е по-голям от този на Ливърпул, а Юрген Клоп има съвсем основателни причини да не е спокоен за финала в Шампионска лига. Колективът на Маурисио Почетино проведе много тежък сезон без трансфери, а в най-важната част от кампанията си загуби главния си герой. През миналото лято експерти и специалисти се надпреварваха да ни убеждават, че "шпорите" ще издържат до пролетта, след което ще изпаднат от четворката, а също така и че няма да стигнат даже до плейофи в Шампионска лига, заради невъзможност да водят борба на два фронта.

За шок на мнозина, получи се точно обратното. Забележителното е, че успехът над Аякс не бе толкова логичен и за 90 минути както стана при Ливърпул. Победата на Тотнъм се получи изстрадана и само за 45 минути. При това на терена на съперника. В ДНК-то на Ливърпул е заложен европейски триумф, докато Тотнъм си остава дълбока провинция на картата на Европа.

"Шпорите" заминаха за Амстердам под голям натиск. Отпадане щеше да сложи черта под един не толкова впечатляващ сезон, чийто завършек в топ 4 е по-скоро заради ужасната игра на конкурентите,  освен това щеше да напомни за мрачното бъдеще без пари, заради строителството на стадиона и щеше да остави тима в покрайнините на Европа, като успехът над Манчестър Сити щеше да отиде в графа "приятно преживяване".  

Тотнъм загуби първата среща без Сон в редиците си, ставайки жертва на безумното правило за натрупани картони и получи два гола в Амстердам. И над отбора надвиснаха черни облаци. И, ако доверието към Ливърпул преди мача с Барселона бе 6%, вероятно това към Тотнъм клонеше към нулата. Лондончани обаче не се стреснаха, Почетино извърши един гениален ход, а победата даде възможност на тима да докаже своите амбиции, да промени съдбата си и да повярва в себе си. Няма значение как ще завърши срещата в Мадрид на 1 юни. Защото "шпорите" получиха шанс да участват в главния мач на сезона, а всеки, който ги подцени е обречен на страдания.

А нека сега да обясним, защо Клоп трябва много да се притеснява от срещата с Тотнъм.

Отговорът е прост - заради тактическия гений на Маурисио. "Шпорите" имаха проблеми през първото полувреме на "Йохан Кройф", когато не успяваха да доближат вратата на Онана. Нищо изненадващо. Самата игра на холандците е организирана на основата на пресата. Това го усетиха Байерн Мюнхен, Ювентус и Реал Мадрид. Баварците проведоха само 20% от времето в половината на Аякс, италианците повториха тази цифра, а испанците останаха там 19%. Т.е. холандците чрез своята преса не позволяваха на съперника си да застрашава вратата на Онана. Почетино обаче за пореден път показа, че умее да се адаптира към конкретната ситуация. След почивката Тотнъм заигра така, че на Аякс да не му бъде удобно, като главно оръжие се превърна Фернандо Йоренте. Просто защитниците на "шпорите" започнаха да правят най-старомодното нещо - да пращат дълги топки към испанеца, а Ериксен се премести в опорната зона. Така Тотнъм безболезнено се измъкна от капана на пресата на Аякс и нещо повече, в половината на домакините се образуваха свободни зони.  И идва ред на цифрите: гостите проведоха 31% от времето на полето на Аякс, като тази цифра е обобщение за всичките 90 минути, т.е. тя е много повече за второто полувреме. Сега си припомнете числата по-горе. Освен това, англичаните нанесоха 24 удара, като 19 са след почивката. Ван де Бек има седем овладени топки до почивката и само две след това. Провал! На практика Почетино обезсмисли целия досегашен подход на своя противник, цялата му философия, което нито Алегри, нито Солари успяха да направят.

Ливърпул унищожи Барселона с главното си оръжие - пресата. "Шпорите" доказаха, че могат да се справят с нея. Въпросът е, каква реакция да очакваме от Клоп. И това е първата интрига преди мача на 1 юни. Останалото предстои.

  Сподели
699