Спартак срещу Жилина: Ще има ли интрига?


Н. Гавазов

Спартак срещу Жилина: Ще има ли интрига?

Спартак Москва - Жилина
Стадион: "Лужники", Москва
Дата: 28.09.2010
Час: 19:30
Съдия: Мартин Хансон (Швеция)


Вторият кръг на груповата фаза на Шампионската лига ще бъде открит със срещата от група F между отборите на Спартак Москва и Жилина, която ще започне два часа по-рано. На пръв поглед това ще бъде двубой между един от кандидатите за класиране в плейофите на най-престижния европейски клубен турнир и абсолютния дебютант и аутсайдер, какъвто се явява словашкия тим, но дали действително е така?.

Спартак Москва излиза за предстоящата среща с авторитета на по-опитния отбор, като това е подплатено и с победата в първия кръг на турнира срещу конкурента за второто място в групата френския Олимпик Марсилия, и то не къде да е, а на негостоприемния „Стад Велодром". Там хората на Карпин изиграха мача много разумно и внимателно, имаха голяма доза късмет след като Шейру и Брандао се скъсаха да пропускат, а през втората част към тях се включи и Лъчо Гонзалес. Върха на безсилието на французите бе автогола на Аспиликуета в 82 минута, с което московчани се прибраха с трите точки, а те срещу пряк конкурент имат два пъти по-голяма стойност. Една победа на „Лужники" срещу Жилина ще вдъхне още повече увереност на отбора и ще внесе по-голямо спокойствие за следващия двубой в групата срещу Челси.

Във вътрешното първенство нещата не са добри за Спартак Москва и очакванията, че ще бъдат конкуренти за титлата не се оправдаха - хората на Карпин са непостоянни в изявите си, имат 6 загуби в 21 мача, едва 9 победи, допуснаха най-много голове от отборите в Топ 9 и закономерно са пети в класирането. Отбора загуби всякакви шансове да участва и догодина в Шампионска лига, а можем да кажем, че е под въпрос и участието му в Лига Европа. Непостоянството на столичани пролича в последните им два мача - важна победа миналия понеделник като гост с 2:0 над прекия конкурент за четвъртото място Спартак Налчик, а през уикенда московчани едва се добраха до 2:2 срещу кандидата за по-долната дивизия Амкар.

„Любимецът" на някои наши грандове Жилина пристига в Москва след онова 1:4 срещу Челси, но и никой не е очаквал чудеса от словашкия тим, който впрочем, през втората част на двубоя срещу английския шампион отправи два пъти повече удари към неговата врата. Самото участие в Клуб 32 на европейския футбол е успех за тима, а за финансовите постъпления и престижа няма да говорим. Каквото вземат хората на Хапел оттук нататък ще бъде повече от добре. А защо да не опитат да се възползват от ситуацията в която Олимпик напусна „Велодром" без точки и да разчитат на някаква въртележка и евентуално класиране на третото място в групата, колкото и безумно да изглежда това?

В Суперлигата на Словакия, след десет изиграни кръга Жилина са единствения отбор без загуба, но и тима с най-много равенства - цели пет. В момента „шошоните" са втори в класирането, а нападателния им стил на игра си проличава от 19-те гола отбелязани до този момент, като десет бяха отбелязани само в последните три мача. През уикенда срещу ДАЦ футболистите на Хапел мислеха повече за мача на „Лужники" отколкото да победят съперника си и закономерно завършиха 0:0.

Схемата с която обикновено излиза Спартак е 4- 4-1-1, но срещу Олимпик треньора Карпин заложи на 4-2-1-3 и не сбърка. Много е вероятно същото да направи и сега, като на върха на атаката ще бъде Уелинтън, а зад него ще застане Алекс. Макгиди ще бъде на десния фланг, но в по-предни позиции, а Комбаров ще заеме място отляво. В опорната зона е по-вероятно да видим Шушуков отколкото Ари.

Жилина се хвърли много амбициозно срещу Челси с трима нападатели, а тази сутрин Хапал заяви, че няма да изневери на стила си и отново излиза с трима атакуващи футболисти и схема 4-2-1-3. Но този път Владавич и Рилке няма да бъдат разтегнати по крилата, а ще са по близо до Оравец, а също така Сесей ще е по-близо до централния нападател отколкото до опорната зона. Вероятен състав: Дубравка; Гулдан, Пиячек, Печалка, Мраз; Еж, Бабатунде; Сесей; Рилке, Оравец, Владавич.

На „Лужники" ни очаква със сигурност интересен двубой и ако някой отписва предварително Жилина може и да сгреши. Спартак не ни убеди срещу Олимпик, че притежава голяма европейска класа, а непостоянните му изяви в руското първенство и колебанията на защитата могат да се превърнат в козове за атакуващия стил на словаците. При всички положения хората на Хопал не идват да загубят този мач и ще дадат със сигурност достоен отпор на своя съперник и първата интрига в кръга да се получи именно тук. Лично аз бих потърсил изненадата тук и освен „единица" смятам, че няма да е никакъв риск ако тя се комбинира с един „хикс".

Прогноза за: Спартак Москва - Жилина 2:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Спартак Москва:

28 август Терек - Спартак Москва 2:0 (Висша лига)
11 септември Спартак Москва - Сатурн 2:1 (Висша лига)
15 септември Олимпик Марсилия - Спартак Москва 0:1 (Шампионска лига)
20 септември Спартак Налчик - Спартак Москва 0:2 (Висша лига)
24 септември Спартак Москва - Амкар 2:2 (Висша лига)

Жилина:

11 септември Жилина - Татран Прешов 2:1 (Суперлига)
15 септември Жилина - Челси 1:4 (Шампионска лига)
18 септември Дубница - Жилина 2:5 (Суперлига)
21 септември Вранов - Жилина 0:5 (Купа на Словакия)
24 септември Жилина - ДАК 0:0 (Суперлига)


Досегашни срещи:

Спартак Москва - Жилина

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Спартак Москва - 1.36
Равен - 4.20
Жилина - 8.00

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
130