Йоренте все пак е играл с ръка при гола


Н. Гавазов

Йоренте все пак е играл с ръка при гола

Видеозапис от допълнителна камера показва, че нападателят на Тотнъм Фернандо Йоренте все пак е играл с ръка при гола си срещу Манчестър Сити снощи.

Напомняме, че голът на Йоренте в 73-та минута предопредели съдбата на цялото противопоставяне между двата отбора, позволявайки на "шпорите" да стигнат до полуфиналите в Шампионска лига.

Реферът Джунейт Чакър не бе напълно сигурен, че това попадение  е отбелязано според правилата, така че не само се консултира с асистентите си  от видео студиото чрез радиовръзка, но и лично отиде на монитора.

Няколко пъти поглеждайки към повторението на бавното движение, Чакир стигна до заключението, че Йоренте е изпратил топката в мрежата  на "гражданите" чрез бедрото. Джунейт  дори направи съответния жест, връщайки се от монитора.

След мача Хозеп Гвардиола каза, че не е сигурен в правилността на това решение. И усещането на мениджъра на Сити не го подведе - системата VAR наистина сгреши.

Според източника, на Чакър така и не е показано повторение от различен ъгъл, което ясно показва, че преди да докосне топката с бедрото си, нападателят е играл с ръка, а това е променило траекторията на кълбото. По този начин този гол не е трябвало да бъде признат.

Напомняме, че от следващия сезон, благодарение на промените, въведени от Международната съвет на футболните асоциации (IFAB), реферът недвусмислено ще тълкува такива ситуации - ако, разбира се, те се виждат. Дори случайно удряне на топката в ръката ще доведе до анулиране на гол.

 

 

  Сподели
414